Mi történt az elmúlt években az IT-s álláspiaccal? Miért vadásszák a szakembereket? Érdemes belevágni a fejlesztői karrierbe? Tényleg kolbászból van a kerítés még belföldön is? Mi kell ahhoz, hogy valaki jó fejlesztő legyen? Püski Tamást kérdeztem.

Mi történik ma az álláspiacon?

Ma gyakorlatilag mindent átfog a technológia, minden digitalizálóik, szinte az összes cégnek szüksége van fejlesztőre, business analyst-ra, data analyst-ra.
Tamás szerint nem feltétlenül kell szigorú értelemben véve IT-s háttérrel rendelkezni ahhoz, hogy meg lehessen lovagolni ezt a trendet. Matematikusoknak, fizikusoknak, pszichológusoknak, de akár bölcsészeknek és kreatív embereknek is nyitva áll a lehetőség.

IT karrier wants you

Rendkívüli módon pörög a piac, minden felgyorsult, és aki szeretne, az most be tud kapcsolódni.

Mennyire nehéz fejlesztővé válni? Mi a belépési küszöb?

Aki itthon szeretne ilyen szférában elhelyezkedni, annak kis kitartással viszonylag könnyű dolga van. Hiány van a piacon, ami lehetővé teszi a relatíve könnyű belépést.

IT karrier wants you

A fejlesztővé válás, más karrierutakhoz hasonlóan, főleg a kitartáson múlik – ha van egy kialakult érdeklődés, akkor meg lehet csinálni. Ráadásul anyagilag is megérheti a pályaváltás. Sok esetben jobb élethelyzetbe lehet eljutni. Egy technológiai cégnél való munka hozzáférést biztosít egy olyan „ökoszisztémához”, ami máshol ritkán elérhető.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki fejlesztővé váljon?

Jellemzően 3-6 hónap coding sulival indul a történet, de nyilván ennyi idő kevés ahhoz, hogy valaki jó fejlesztővé váljon. Ez általában arra elég, hogy a kezdő fejlesztő felügyelet mellett képes legyen értéket teremteni. Jó, ha van egy mentor is, hiszen ez jelentősen fel tudja gyorsítani a folyamatot.

Juniorként általában nagyobb a mozgástér. Itt az a lényeg, hogy az ember minél hamarabb érdemi tapasztalatot szerezzen. Könnyebben be lehet kerülni egy olyan céghez, ahol nyitottak a juniorokra, főleg, ha a technológiai tudás is illeszkedik a csapathoz.

Ha egy junior lehúz egy évet, akkor pontosan fogja látni, hogy milyen a munka, mekkora a mozgástér, hova lehet továbbmenni.

Jó dolog a fejlesztés, de azért azt látni kell, hogy nem mindenkinek való. Nem mindenki ugyanannyira tehetséges. Ahhoz pedig, hogy valaki tartósan tudjon kiemelkedőt nyújtani ezen a területen, elképesztő energiabefektetésre van szükség. Minden nagyon gyorsan változik, így sokat kell olvasni, használni a tool-okat, hogy egyáltalán legyen esély arra, hogy valaki up-to-date maradjon.

Mennyi pénzt keres egy fejlesztő?

A médiában sokszor túl van tolva ez a téma. Közel sem igaz, hogy mindenkinek jár a nettó 400 ezres fizetés és az ingyen túró rúdi.

„Az igazság az, hogy annyit kapsz, amennyit ki tudsz alkudni. Ez kicsit olyan, mint a piacon a tojás: el tudod adni 30 Ft-ért, meg 100-ért is, ha ügyes vagy.”

A fizetés nagyon erősen múlik az önmarketingen. Nyilván van egy realitás, de természetes, hogy itt is vannak az átlagtól eltérő, kiemelkedő bérek.

Click here to subscribe

Speciális tudás megléte esetén mindig könnyebb:

„ha a cégnél csak te értesz egy területhez, akkor alkupozícióban leszel, és akár kérhetsz 40%-os fizetésemelést is. Ilyenkor lehet, és könnyebb is alkudozni.”

A fejlesztőké a világ? Hogy tud a fejlesztő alkupozícióból tárgyalni?

Míg a legtöbb állás esetében túlkínálat van beérkező pályázatokból, addig IT területen kínálatiból keresletivé fordult az álláspiac. Ezt nevezzük candidate-driven market-nek.

Jelenleg a fejlesztők az álláspiacon jellemzően alkupozícióban vannak, ők diktálják a feltételeket. Bár ez nagyon jól hangzik álláskeresői szemszögből, nem feltétlenül könnyű helyzet.

Tamás szerint, például egy szenior fejlesztőnek hamar kicsi lehet a magyar piac. Juniorként bár sok a lehetőség, de szakmai múlt nélkül itt sem osztogatják puszira a nettó 400-as kezdőfizukat.

Más kérdés, hogy ez egy növekvő iparág, sok lehetőséggel, jó körülményekkel. Tamás szerint, aki szorgalmas, szeretne tanulni és előre lépni az megtalálja a számítását.

Azonban vannak azok is, akik rájönnek, hogy mégsem minden annyira rózsaszín.

Az első év után sokszor kiderül, hogy ez nem teljesen az, amit a média mond. Tény, hogy állást találni könnyű, de az egyéni preferenciák itt sem minden esetben tudnak teljesülni az elején. Itt sincs kolbászból a kerítés.

Mi az a cultural fit?

Korábban már írtam arról, hogy egy munkahely sokkal több lehet annál, mint hogy az ember csak bejár a fizetéséért dolgozni. Tamás a megbízókkal való egyeztetések során nagyon figyel arra, hogy megismerje a megrendelő célját, misszióját, alapelveit. Így hitelesebben tudja átadni a leendő munkavállalóknak, hogy miért érdemes az adott cégnél dolgozni. Ahhoz, hogy hosszútávú win-win alakuljon ki, a munkavállalónak passzolnia kell a céges kultúrába. Ahhoz, hogy a fejvadász jó eredményeket tudjon szállítani, a lehető legpontosabban kell ismernie a megbízó igényeit, hogy ki tudja szűrni a megbízó elképzeléseihez legjobban passzoló jelölteket. Ahogy Tamás fogalmaz:

„Van ahova biorobotot várnak a cégek és van, ahova kreatív fejlesztőt, aki foglalkozik a termékkel. A kereslet és a kínálat találkozik. Egyik sem rossz: van, aki önmegvalósítani akar, van, aki pedig csak be szeretne menni és szeretné, ha békén hagynák miközben kódol.”

artificial intelligence it karrier

A jó fejvadász mindig az embert is nézi a jelöltben. Egy jelölnek nem elég megfelelnie az álláskiírás paramétereinek, a vállalati kultúrába is passzolnia kell. Nem elég egy „jó fejlesztő”, a csapat is meghatározó. A fejvadásznak el kell tudnia képzelni, hogy a jelentkező az adott cégnél dolgozik, beleillik a céges kultúrába.

Jellemzően mennyi az átfutási ideje egy állásváltásnak?

Még mindig vannak csodák és borzalmas számok is, de az igazság valahol félúton van. Tamás szerint jellemzően 2 hónap az átlagos időtartam, de van, amikor akár fél évig is elhúzódik a folyamat. Ilyenkor jellemzően a jóváhagyások megszerzése, egy időközben életbe lépő váratlan hiring freeze húzódik meg a háttérben. Természetesen olyan is van, amikor a nagy pörgés közepette hetek leforgása alatt lezongoráznak mindent a felek.

Mennyit várnak a cégek valakire?

Ha jó a munkavállaló és a cég megteheti, akkor megvárja. Tamás meséli, hogy akár 3-6 hónapot is várnak valakire, amennyiben indokolt. Sokszor a munkavállaló váltani akar, de mielőtt elhagyja a céget segít átadni a felelősségi köröket, a projektet – esetleg még az új ember kiválasztásában is közreműködik.

Hogyan keresne állást egy fejvadász? Mi működik ma a piacon?

Ahogy arról korábban már sokszor írtam a blogon, az álláskeresés nem arról szól, hogy valaki feltölti magát néhány állásportálra és várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön.

Tamás is az integrált megközelítésben hisz: legyen aktív és passzív lába a keresésnek!

it karrier az aktív és passzív láb

Az aktív láb:

A passzív láb:

  • Linkedin
  • Állásportálok

Ha sikeres akarsz lenni, akkor fontos, hogy mindkét megközelítés jelen legyen és minél több fronton „támadj”.

Érdemes bizonyos időközönként interjúzni is eljárni, még akkor is, ha nem vagy aktív álláskeresésben. Egy jó szakember tisztában van a piaci értékével, up-to-date az iparággal és a lehetőségeivel kapcsolatban, illetve rendelkezik megfelelő rutinnal, ha állásinterjúra kerül a sor. Ehhez viszont elengedhetetlen az éles gyakorlás. Nem érdemes teljesen kikerülni a vérkeringésből és téli álomba merülni.

Nem csak a cég fut kockázatot, a pályázó is

Az álláskeresők ritkán gondolnak bele, de valójában pályázóként nekik is „interjúztatniuk” kell a cégeket. Hatalmas személyes felelősséged van abban, hogy jól süljön el egy állásváltás. Fontos a tudatos hozzáállás és az elvárások pontos megfogalmazása. Ha egy álláskereső nem tudja, hogy mit keres, akkor nem is képes felmérni, hogy a cég képes-e megadni azt. Trivialitásnak tűnhet, pedig ha nem tudod hova mész, oda bármelyik úton eljuthatsz. Egy meggondolatlan váltás pedig rengeteg kellemetlen következménnyel járhat.

Milyen kérdéseket érdemes feltennünk mielőtt hurrá optimista hangulatban rábólintunk életünk legjobbnak hitt lehetőségére?

  • Mi lesz a pontos feladatom az új munkakörben?
  • Milyen a céges környezet?
  • Mit ígér a cég és mi a valóság?
it karrier kutatómunka

Ezekre a kérdésekre nehéz választ adni, pedig pályázóként a te felelősséged, hogy utána járj a jövőbeli munkáltatódnak. Nem lehetsz sosem 100%-ban biztos, de érdemes minimalizálnod a váltás kockázatát. Tamás azt javasolja, hogy kifizetődő rövid kutatómunkát végezni:

  • barátokon/ismerősökön keresztül eljutni valakihez, aki ismeri a céget: információt kérni
  • lekutatni az interneten megtalálható véleményeket és információkat (pl: fórumok, online toolok, Linkedin, stb.)
  • céges háttér megvizsgálása (pl: e-beszámoló, sajtóhírek, történések a cég életében, leszálló vagy felszálló ág)

Bár nem lehet kockázatvállalás nélkül végig csinálni egy állásváltást, de legalább elkerülhetőek a szélsőségesen kellemetlen meglepetések. Egy személyes interjúból is sok dolog kiderülhet. Érdemes nyitott szemmel járni, amikor a jövendőbeli irodában jársz: milyenek a körülmények, a leendő munkatársak, az atmoszféra.

Click here to subscribe