Amikor valaki befut egy komolyabb karriert, akkor az állás elvesztésével járó űr és kétségbeesés gyakran sokkal komolyabb teher, mint egy pályakezdő esetén. Hiszen nem elég csupán újra elhelyezkedni.

Egy olyan pozícióra van szükség, ami:

  • nem töri meg az eddigi karrierívet (nem visszalépés)
  • van jövőbeli perspektívája (nem zsákutca)
  • lehetővé teszi a korábban megszokott életszínvonal fenntartását

Ehhez átgondolt álláskeresési stratégiára, világbajnok pályázati anyagra, jó személyes márkára, szakmai kapcsolatrendszerre és kiemelkedő interjú skillekre van szükség.

Az alábbi esettanulmányban egy korábbi ügyfelem példáján keresztül mutatom be a velem való közös munkát, az álláskeresés során megélt érzelmi állapotokat és néhány tanulságos felismerést. 

Ez az írás nem egy új csodatechnikáról szól, nem tanít újdonságot, de bemutat egy olyan helyzetet és érzelmi állapotot, ami megfelelő hozzáállással megelőzhető. Azt gondolom, hogy az esettanulmány főleg azoknak a szenior szakembereknek lehet izgalmas, akik régóta bele vannak kényelmesedve az egyelőre biztosnak tűnő status quo-ba.

Kényelem és status quo a kapcsolatrendszer ellenségei

Esettanulmány – egy bankár története (pozíció: Senior Treasury Sales)

Ügyfelem, Péter (nevét szándékosan megváltoztattam) bruttó egy millió forint fölött keresett, céges autója volt, és kicsivel több mint egy évtizede dolgozott egy nemzetközi banknál, amikor elküldték.

Szakterülete Magyarországon egy rendkívül szűk terület, ezért az álláskeresés hidegzuhanyként érte. A sikeres közös munkánkat követően interjút készítettem vele, aminek legépelt kivonatát alább olvashatod:

„Amikor megtudtam, hogy egyik napról a másikra véget ér a karrierem a banknál, akkor rögtön megkerestelek. Csúnyán fogalmazva gyakorlatilag egyik napról a másikra az utcára kerültem. Egy hirtelen krízishelyzet állt elő az életemben. Mivel élesben már 13 éve nem interjúztam, ezért féltem a helyzettől és nem igazán tudtam, hogy mik azok a paraméterek, amiknek meg kell feleljek.

Tisztában voltam a rizikófaktorokkal, azzal, hogy szenior vagyok és X év mögöttem van, tudtam azt, hogy sok helyre nem fognak szeniort keresni, hanem inkább junior emberekkel fogják feltölteni a pozíciókat. Tudtam, hogy nem biztos, hogy mindenhova kell ez a szenioritás. Amikor elkezdtünk közösen dolgozni, akkor éreztem igazán azt, hogy nagyon nagyon szűk az a terület (nagyon specializálódott) ahol mozgok és hogy mennyire rettenetesen nehéz is ez a dolog.

A veled való közös munkában két dolog volt nagyon jó: 1, Abszolút profi szakmai segítséget kaptam (CV összerakás, Linkedin networking, jól felépített rendszerek) 2, Folyamatosan ott voltál mellettem, mint egy mentor. Ha kellett, akkor elértelek és ez lelkileg nagyon fontos volt. Ezeket a témákat az ember nem tudja megosztani se a barátokkal, se a családdal, senki mással, mert értelemszerűen nincsenek benne ezekben. Maximum tudnak adni egy általános bátorítást, de ez még mindig vajmi kevés ahhoz viszonyítva, mint egy olyan szakemberrel beszélni, aki napi szinten ezzel foglalkozik.

Az volt számomra a legnagyobb érték, hogy volt egy biztos pont, ahova bármikor fordulhattam. Ilyen értelemben ez lelkileg egy komoly megnyugvást jelentett. Másrészt ez a legelején nagyon nagyon jó volt, hogy találkoztunk és mindent átbeszéltünk. Struktúrába tudtam látni a dolgokat, hogy mik azok az eszközök és paraméterek, amiket be kell izzítani ahhoz, hogy el tudjak indulni.

A munkádat 3 szóval tudnám legjobban jellemezni: segítőkész, professzionális és proaktív. Az külön tetszett, hogyha vannak ismerőseid, akkor megpróbálod a saját kapcsolatrendszeredet is használva segíteni.”

Péter egyébként a korlátos számú piaci lehetőségek ellenére rekorder nálam. Sikerült kevesebb mint egy hónap leforgása alatt egy hasonló juttatási csomaggal és perspektívákkal rendelkező állást megszereznie szeniorként (2 helyről is kapott ajánlatot és végül az eredetileg top1-ként aposztrofált munkáltató ajánlatát választotta). Bár szakmai kapcsolatrendszere hagyott kívánnivaló maga után, sikerült neki.

Hogyan tudott kiterjedt szakmai kapcsolatrendszer hiányában elhelyezkedni Péter?

„Legnagyobb személyes eredményemnek azt tartom, hogy amennyire tudtam megpróbáltam relatíve higgadtan kezelni a helyzetet és megpróbálni nem elcsüggedni. Nem hagytam időt arra, hogy lehúzzon a dolog. Nem hagytam egy percre sem nyugodni a dolgot. Folyamatosan rajta voltam, folyamatosan próbáltam új lehetőségeket felkutatni. Nagyon nagy volt bennem az akarás és megsokszorozódott az energiám ilyen szempontból. Tudtam, hogy fókuszáltnak kell lenni, motiváltnak és nagyon kell akarni. Rengeteg olyan energiát éreztem magamban, amit előtte például nem.”

Ha hasonló helyzetbe kerülsz, akkor két dologra mindenképp figyelj:

  1. Időben ismerd fel, hogy segítségre van szükséged, ha gyors és minőségi eredményt szeretnél (Péter az aláírt közös megegyezést követő első napon keresett meg)
  2. Vállalj felelősséget és fogd fel kihívásként a kialakult helyzetet (végig világbajnok hozzáállás jellemezte Pétert)

Hol nézett szembe Péter a legnagyobb kihívással?

Bár szenior volt, nem rendelkezett igazi szakmai kapcsolati hálóval.

Kiterjedt kapcsolatrendszer

„Amikor elkezdtem az álláskeresést akkor jöttem rá arra, hogy jó lett volna, ha korábban kezdem a networkinget és van egy kialakult hálóm a szakmán belül, jobban barátkozom és ismerem az embereket. Amikor elkezdtem érezni, hogy a jelenlegi állásom már nem kihívás és kezd zsákutcává válni akkor kapcsolni kellett volna. El voltam kényelmesedve és abszolút felkészületlenül ért a dolog.”

Nem kell neked is hasonló hibát elkövetned, hogy levond a történet tanulságát: érdemes időt és energiát fektetned egy jó szakmai kapcsolatrendszer kiépítésébe.

Záró gondolatok

Ha úgy érzed, hogy akár veled is megtörténhetett volna mindez, akkor határozd el, hogy tudatosabban állsz a karriered és a szakmai kapcsolatrendszered építéséhez.

Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy visszakerülj a vérkeringésbe?

  1. Bizonyos időközönként akkor is járj el interjúzni, ha nem tervezel váltani. Jó, ha megmarad a rutinod és időről időre újra megtapasztalod, hogy milyen állást keresni. Ha eljön a nagy nap, akkor sokkal magabiztosabban és komfortosabban mozogsz majd.
  2. Ne utasítsd vissza reflexszerűen a fejvadászok megkereséseit. Ma lehet, hogy haszontalannak tűnnek ezek a beszélgetések, de egy napon meg fogod köszönni, hogy meghallgattad az ajánlatokat. Nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged segítségre. Ráadásul rajtuk keresztül bármikor megtalálhat egy olyan offer, amiért megéri eljátszani a váltás gondolatával.
  3. Építs szakmai kapcsolatokat – online és offline térben egyaránt. Legyél fent Linkedinen, lépj be szakmai csoportokba, járj előadásokra, konferenciákra, meetupokra. Hozz létre egy kiterjedt szakmai kapcsolatrendszert! Ne akkor kezdj el networkingelni, amikor már ég a ház!

Szeretnéd, ha személyre szabottan veled is dolgoznék? Akkor az All-Inclusive Csomag neked szól!

All-Inclusive Csomag