CV Shark Podcast 20: Hogyan érj el csúcsteljesítményt? Önismeret és life-hacking tippek Tusnádi Rolandtól

Hogyan segít hozzá az önismeret egy sikeresebb élethez? Hogyan fejlődhetsz gyorsabban, mint a környezeted? Tusnádi Roland tippjei, amelyekkel te is kihozhatod magadból a maximumot.

Legyen mentorod vagy coachod!

Egy mentor, illetve coach segítségével megtalálhatod azokat a mentális akadályokat, amik a fejlődésed útjában állnak. Kezdetben szinte mindegy kit választasz, mindenképpen minőségi változást fogsz tapasztalni az életedben.

Hiszen az akármilyen mentor/coach viszonya a nemlétező mentorhoz/coachhoz olyan, mint a rajzolás és a fotózás viszonya. Ha lerajzolsz valakit, aztán pedig lefotózod, ugrásszerű különbséget fogsz látni.

önfejlesztés és önismeret a mentor

Később amikor eggyel jobb kamerára (mentorra/coachra) váltasz, akkor is fogsz pozitív változást tapasztalni, de ennek mértéke közel sem lesz annyira drasztikus, mint kezdetben.

Ezért ha igazán új szintre szeretnél lépni az életedben, akkor lépd meg az első lépést, a legfontosabbat:

Szerezz egy mentort vagy egy coachot!

Ha szeretnél többet megtudni a mentor-mentorált viszonyról és egy mentorral való kapcsolat kialakításáról, akkor hallgasd meg a Rolanddal felvett podcastunkat!

Ne másokhoz mérd magad

A csúcsteljesítményt nyújtó személyek gyakran rekednek meg azért, mert nem saját képességeikhez mérik magukat. Kimagaslóan teljesítenek, de nem önmagukhoz képest.

Egy mentor/coach abban segíthet, hogy kiaknázd a benned rejlő teljes potenciált. 

Hiszen, ha a barátaidhoz, a munkatársaidhoz, vagy a környezetedhez méred magad, akkor könnyen előfordulhat, hogy a benned rejlő lehetőségek felét sem használod ki.

A reggeli rutin ereje

Kevés dolog lehet akkora hatással az életedre, mint egy újra és újra ismétlődő rendszer, ami a hosszútávú céljaid elérését szolgálja. A reggeli rutin segít abban, hogy a felkelést követően irányba álljon a napod. Szundi, közösségi értesítések csekkolása és egyéb produktivitást romboló teendők helyett irányítottan azzal foglalkozol, ami fontos.

Ha szeretnél többet megtudni a reggeli rutinokról és megismerni Roland reggeli rutinját, akkor hallgasd meg a felvett podcastunkat!

Ne halogass!

Vedd előre azokat a feladataidat, amik a legnagyobb energiabefektetést igénylik, vagy a legkevésbé van hozzájuk kedved. Ezek a feladatok egyébként jellemzően a legsürgősebb és legfontosabb teendőid lesznek.

A feladatok priorizáslásához segítség lehet az Eisenhower mátrix:

eisenhower mátrix önismert és feladat management

Ha a személyes hatékonyság fontos a számodra és kreatív akarsz lenni, akkor ne cipelj megoldatlan feladatokat magaddal. Ha nincs elszámolni valód önmagad felé, magabiztosabb és határozottabb leszel az élet minden területén.

Ne ásd alá az önbecsülésedet a feladatok megúszásával és halogatásával. Kezdd a napot mindig a legnagyobb mentális energiát igénylő feladatod elvégzésével!

Folyamatosan állítsd magad kihívások elé

Tűzz ki apró célokat, változtasd meg az életedet kis lépésekben. Keresd meg azt a dolgot, ami kimozdít a komfortzónádból, vagy közelebb visz a céljaid eléréséhez. Ez lehet bármi: angolozz minden nap fél órát, iktasd ki a szundit a reggeledből vagy válaszd a gyaloglást a BKV helyett. Mindegy, milyen kihívás elé állítod magad, ha nem sumákolsz magad előtt, akkor egyre nagyobb lépésekben haladsz majd a vágyaid elérése felé.

A kihívásokkal könnyebben veszed majd a stresszt, magabiztosabb leszel, és el fogod hinni, hogy bármire képes vagy.

A folyamatos pozitív visszacsatolások és sikerélmények fokozatosan építeni fogják az önbecsülésedet és az önbizalmadat. Ez pedig lehetővé teszi majd, hogy egyre nagyobb és összetettebb területeit is megváltoztasd az életednek.

A fejlődés egy folyamatos tudatosságot igénylő dolog.

A befektetett munka viszont mindig meghálálja magát, hiszen ha újra és újra a saját határaid átlépésére kényszeríted magad, akkor mind a magán- mind az üzleti életben nagyobb eredményeket fogsz elérni.

Keresd meg, mi akadályoz!

Nézz szembe azokkal a problémáiddal, amelyekkel eddig féltél számot vetni. Ha kiiktatod a legnagyobb szorongásaid okát, akkor újabb sikerekkel gazdagodsz és nagyobb magabiztosságra is szert teszel. Törd át a gátakat és könnyebben tudod majd menedzselni az életed.

Ahelyett, hogy a padló alá söpröd a gondokat, küzdj meg velük!

Hogyan állj fel a kudarcból?

Ha kudarcot vallasz, azt többnyire kizárólag magadnak köszönheted. Az újrakezdéshez az kell, hogy elkezdj felelősséget vállalni az életedért. Akkor leszel képes felállni a padlóról és változni, ha nem másokat okolsz, nem a külső körülményekre fogod a történteket, hanem elkezdesz felelősséget vállalni magadért és fokozatosan újra a kontroll alá vonni az eseményeket.

Tudatosítsd, hogy a változás csak rajtad múlik. Határozd el magad és tegyél érte!

Felejtsd el a kifogásokat és bíráld felül a saját magadról kialakított képet. Fogj bele olyan tevékenységekbe, amelyekről azt gondolod, nem vagy képes véghez vinni őket, vagy idegenek a személyiségedtől. Idővel észre fogod venni, hogy a hiedelmeid nem csak valótlanok de önkorlátozóak is.

Ahogy majd újra és újra túllépsz magadon, és ahogy elkezdesz felelősséget vállalni az életedért úgy fogod tapasztalni, hogy fokozatosan minden megváltozik körülötted.

Legyen a munkád a szenvedélyed

A munkád iránt táplált lelkesedésed és kíváncsiságod vezet el oda, hogy a legjobb legyél. Ha tényleg szereted, amit csinálsz, folyamatos fejlődést igényelsz majd, aminek egyre több siker lesz az eredménye. Ez a rendszeres pozitív visszacsatolás és állandó fejlődés a boldogság egyik alapfeltétele.

Nem az anyagi gyarapodás vagy a státuszbeli előrelépés tesz majd boldoggá, hanem sokkal inkább a fejlődés érzete. 

Gondolkodj hosszútávon

Döntéshelyzetben mindig azt mérlegeld, melyik választás visz közelebb a hosszútávú céljaidhoz. Minden egyes döntés meghozatalakor érdemes átgondolnod az elhatározásod közvetett hosszútávú következményeit is.

Ott és akkor nem fog kövérré tenni az a hamburger, de vajon az elfogyasztása hozzásegít-e a régóta kitűzött fitnesz céljaid eléréséhez?

Minden egyes elhatározással alakítod a sorsodat, a pillanatnyi apró döntések meghozatala meghatározza az életed hosszútávú alakulását. A döntéseid és azok következményei alakítják a jövődet.

A legtöbb ember az azonnali vágykielégítés fogságában él. Sokszor a legfontosabb teendők helyett igent mond egy olyan tevékenységre, ami nem szolgálja a hosszú távú elképzeléseit, csupán pillanatnyi örömöket jelent.

Ezek a döntések úgy ismerhetőek fel, hogy meghozatalukkor racionalizáljuk őket, majd néhány órával később már érezzük, hogy hiba volt elcsábulni a pillanatnyi sóvárgás miatt. Itt kell tudni felismerni az elkövetett hibát és tudatosítani, hogy a jövőben máshogy fogunk dönteni.

Sajnos a legtöbben beleesnek abba a csapdába, hogy egy fogadalom megszegése után nem próbálnak meg visszatérni a saját maguk által kijelölt helyes ösvényre, hanem elkönyvelik bukásnak a projektet és önmagukban is legitimalizálják a rossz minta újbóli ismétlődését. Fel kell tudni állni és szembe nézni a hibával. Nem megoldás a „most már úgyis mindegy” hozzáállás. Hiszen ezzel csak egy dolgot szavatolunk, hogy a pillanatnyi döntési kudarcunk hosszútávon is meghatározza éltünk alakulását.

A hatástöbbszörözés elve

Nagyon könnyű túlbecsülni egy meghatározó pillanat fontosságát, és alábecsülni a napi szintű kis döntések hosszútávú értékét.

Szinte minden olyan szokás, amivel ma rendelkezel (akár jó vagy akár rossz) sok kis döntésed eredménye.

Amikor meg akarjuk változtatni az életünket, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy azt higgyük, hogy valami nagy és radikális változás kell, ami rögtön látható eredménnyel is jár. Gyakran hatalmas terhet teszünk a saját vállunkra, és gyökeresen akarjuk megváltoztatni az identitásunkat. Helyette a mindennapok kis döntései és a folyamatos marginális javulás az, ami hosszútávon az eredmények exponenciális növekedéséhez vezet. Erről szól a hatástöbbszörözés elve is.

Elég mindössze mindig egy picivel jobbnak lenni, ami az idő múlásával drasztikus eredményekhez fog vezetni.

Jutalmazd meg magad

Könnyebben vészelheted át a nehéz időszakokat és nehéz döntési helyzeteket, ha tudod, hogy utána egy könnyebb periódus vagy egy jó élmény vár rád. Ha előre megtöltöd az életed olyan eseményekkel, amelyek a keményebb időkben lendületet adnak a problémák megoldásához, akkor sokkal könnyebb lesz magad elkötelezned a nehezebb döntések meghozatala mellett. Kisebb lesz a kísértés arra, hogy megfutamodj a kihívások elől, hiszen tudni fogod, hogy már csak egy bizonyos időt kell kibírnod a jól megérdemelt jutalomig.

Ilyen lehet egy előre beütemezett rövid nyaralás, egy cél eléréséhez kötött vásárlás, vagy bármi, ami emlékeztet és motivál, hogy menj tovább és csináld, akkor is ha egyébként már feladnád.

2018-09-15T13:08:53+00:00

Leave A Comment