Dóra a Coachingcentrum alapítója. HR szakértői diplomát szerzett a Corvinus egyetemen. Érdekli az emberekben rejlő potenciál, szeret kérdezni és másokat inspirálni, egyaránt dolgozik egyénekkel és csoportokkal is. Karrier coach, szakterülete a tehetség- és karriermenedzsment, kezdő vállalkozások fejlesztése, női karriermenedzsment. A coaching mellett aktívan foglalkozik tehetséggondozással. A ROOMS co-working iroda vezetője. Integrált álláskeresési stratégiákról beszélgettünk.

Mi csinál egy coach?

A coach az, aki kíséri és támogatja az ügyfelet, tartós pozitív változást segít elő a gondolkodás javítása révén.

Coachingon belül megkülönböztetünk:

 • life coachingot
 • business coachingot
 • executive coachingot

Egy coach jellemzően magánéleti és üzleti problémák megoldásában segít. Kérdez, és a jelenből a jövőbe próbálja meg eljuttatni az ügyfelet. Nem foglalkozik a múlt traumáival, hanem a pozitív pszichológia módszereit integráló eszköztárt használ. Segíti az ügyfelet stratégiaalkotásban, tervezésben, és megpróbálja eljuttatni a vágyott végcélhoz.

Hogyan érdemes karrier coachot választani? Milyen a jó karrier coach?

A coach választás hasonló a párválasztáshoz. Meg kell, hogy legyen egy alapvető szimpátia. Működnie kell a kémiának a coach és az ügyfél között, hogy gyümölcsöző lehessen az együttműködés.

Egy jó karrier coach az alábbiakkal mindenképpen rendelkezik:

 • megfelelő önismeret
 • reális önkép
 • naprakész tudás a munkaerőpiacról (pl. online álláskeresés)
 • pszichológia, üzleti világ, HR szakma ismerete
 • élettapasztalat
 • érzelmi érettség

Mi a különbség a coaching és a mentoring között?

A coaching fókuszában az ügyfél saját belső erőforrásainak kiaknázása áll, míg egy mentor a saját tudását, tapasztalatait is megosztva próbál segíteni. Dóra szerint nincs teljesen steril coaching. Akár egy kérdésben is megbújhat egy kis tanácsadás.

Mik azok az online platformok, amit érdemes álláskereséshez használni?

A legtöbb HR-es megnézi a közösségi oldalakat. Általában könnyű megtalálni az álláskeresőket, főleg abban az esetben, ha valakinek jellegzetes neve van. De érdemes is tenni azért, hogy könnyen ránk találjanak. Ma már nagy szerepe van a transzparenciának. Fontos, hogy rendelkezzünk online jelenléttel. Ha nem vagyunk fent Linkedinen és Facebookon az szinte biztos, hogy komoly aggályokat fog felvetni velünk kapcsolatban.

Dóra a fontosabb közösségi oldalak mellett, azokat az álláskereső portálokat javasolja leginkább, ahol regisztrációt követően automatikusan kapunk álláslehetőségeket és megkereséseket.

Néhány oldal, ahol mindenképpen érdemes fent lenned:

Mire kell figyelni, hogy jó legyen egy online profilod?

A legfontosabb, hogy legyen teljesen kitöltve az anyagunk. Sokat segít, ha naprakészek az online profiljaink. Fontos, hogy használjunk kulcsszavakat és legyünk kereshetőek. Az ingyenesen hozzáférhető adatbázisokat rengeteg HR-es böngészi, így megtalálhatnak bennünket olyan lehetőségek is, amiket egyébként nem érnénk el.

Ma már nem működik, hogy nem vagyunk jelen online. Nincs olyan, hogy nincs kedvem. Ha eredményeket szeretnénk elérni, akkor muszáj online jelenléttel rendelkeznünk. A közösségi média az álláskeresés szerves részévé vált.

Pro tipp:

Egy vizuális tartalom nagyon sokat dobhat az online profilunkon. Feltehetünk egy konferencián vagy munka közben készült képet, ami megmutatja a szakmai oldalunkat is. Hasonló hatást érhetünk el azzal, ha rendszeresen megosztunk szakmai anyagokat és tudatosan építjük az énmárkánkat. Egy karrier coach abban is sokat segíthet, hogy megfelelő képet alakítsunk ki magunkról az online térben is.

Online vagy offline álláskeresés? Hogyan állj neki networkingelni?

Az álláskeresés jó esetben mindig egy integrált folyamat. Ritkán működik, hogy valaki kizárólag a személyes ismeretségeire vagy az online álláskeresésre hagyatkozik. Sokkal hatékonyabb, ha különböző álláskeresési csatornákat és módszereket ötvözünk. Mutatnunk kell magunkat és minél több helyen jelen kell lennünk, hogy több lehetőségünk legyen.

Érdemes folyamatosan információt gyűjteni internetről (pl: Glassdoor, munkatarsaim.hu, stb), ismerősöktől és minden forrásból, ahonnan lehet. Ez nagyban hozzájárulhat sikeres elhelyezkedéshez.

Az ismeretségi körünkben már most vannak olyanok, akik segíthetnek. Ehhez azonban tudatnunk kell velük, hogy aktív álláskeresők vagyunk. Kérnünk kell, hogy kapjunk.

Ha pontosan tudjuk, hogy kivel szeretnénk felvenni a kapcsolatot, akkor néhány kézfogással könnyedén eljuthatunk bárkihez.

A networkingre is egyre több remek lehetőség van. Ott vannak a szakmai rendezvények, konferenciák és a különböző meetupok is (pl.: Meetup). Csak jelen kell lenni és könnyedén új ismeretségekre tehetünk szert.

Hogyan lehet leküzdeni a halogatást?

Annak érdekében, hogy egyről a kettőre jussunk bármilyen feladat elvégzésével, ahhoz először mindenképpen egy személyes elhatározásra van szükség. Az elhatározást pedig akcióterv kell, hogy kövesse. Ha ez is megvan, akkor jöhet a kemény munka, amit persze itt sem lehet megspórolni.

Muszáj időt invesztálni a folyamatba és a kellemetlen feladatokat is el kell végezni, hogy később eredményeink legyenek. Segíthet, ha az álláskeresést részekre bontjuk és kitűzünk köztes célokat is. Így a részcélok elérésekor lesznek sikerélményeink, ami nagyban megkönnyíti számunkra ezt az időszakot.

Ha egy tanulási-fejlődési időszaknak fogjuk fel a munkahelykeresést, akkor nem nyűgként, hanem sokkal inkább az új felfedezéseként fogjuk azt megélni. Végső soron pedig ez lenne a cél.

Hogyan segíthet egy karrier coach a halogatás leküzdésében?

Egy karrier coach segíthet az akcióterv kialakításában és abban, hogy a kitűzött céljainkat és a haladásunkat nyomon kövesse. Ha egy külső fél irányába számadásra vagyunk kötelezve, akkor sokkal valószínűbb, hogy elérjük a vágyott eredményt.

Mit lehet tenni a produktív halogatás ellen?

Előre kell terveznünk. Vannak feladatok, amik nem izgalmasak és nem is kellemesek, de el kell őket végezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a számukra kedves cselekvéseket teljesen mellőznünk kellene. Sőt ezekre is kell időt szánnunk, de fontos, hogy be legyenek tervezve. Így tudjuk biztosítani azt, hogy jelentéktelen teendőink nem előzik meg a kritikusan fontos feladatainkat.

A produktív halogatás is kerüljön be a naptárunkba.

Karrier Coach

Különítsünk el egy előre meghatározott időszakot a hét során, amikor azokkal az anyagokkal foglalkozunk, amivel nem szakítottuk félbe magunkat korábban. Nézzük meg és olvassuk el a minket foglalkoztató tartalmakat, de legyen meg ezeknek a konkrét ideje.

Így el tudjuk kerülni, hogy megcsússzunk a legfontosabb teendőinkkel.

Ha feladataink elvégzését nem nehezítik külső figyelemelterelő tényezők, akkor sokkal produktívabbak lehetünk a hét során, ami végső soron több szabadidőhöz is vezet. Ez az extra szabadidő pedig remek lehetőség arra, hogy produktívan halogassunk, és olyan dolgokkal töltsük az időt, amik a produktivitás érzését keltik, de valójában nem járulnak drasztikusan hozzá a céljaink eléréséhez. Így végső soron lesz lehetőségünk arra, hogy megnézzünk egy testbeszédről szóló TED videót vagy elolvassunk egy fél órás cikket a motivációról.

Mivel kellene töltenie egy álláskeresőnek az idejét egy karrier coach szerint?

Szükség van egy jó pályázati anyagra és a megfelelő jelenlétre. Ennek a legfontosabb lépései a következők:

 1. fontosabb adatok és múltbeli tapasztalatok összegyűjtése
 2. pályázati anyag megírása (önéletrajz és motivációs levél)
 3. referenciák begyűjtése
 4. tudatos online jelenlét kiépítése (Linkedin, Facebook, stb)
 5. aktív hozzáállás és integrált álláskeresés
  1. állásportálokra, céges adatbázisokba történő regisztrációk
  2. álláspályázatok leadása
  3. ismerősök mobilizálása

Hogyan alkot stratégiát egy karrier coach? Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk a vágyott állást?

Dóra szerint több fronton kell próbálkozni. Érdemes minden álláskeresési csatornát kihasználni. Meg kell pályázni az összes számunkra releváns pozíciót. Fel kell tölteni a cégek adatbázisába az anyagunkat. Meg kell nézni, hogy kik a közvetett és közvetlen ismerőseink, akik segíthetnek nekünk az álláskeresésben. Információt kell gyűjteni minden lehetséges forrásból. Ez az integrált álláskeresés. Rengeteg munkával jár, de messze a leghatékonyabb megoldás.

Az igazán sikeres pályázók képesek a különböző álláskeresési módszereket ötvözni és kihasználni az online, illetve offline álláskeresési csatornákat is. Ez a hozzáállás bőven túlmutat a passzív álláskeresésen, ahol a jelölt feltölti az anyagát, és várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön. Ez ritkán történik meg.

Ma az nyer, aki a legtöbb helyen van ott. Ehhez pedig elengedhetetlen a proaktivitás és a kemény munka.

Hogyan kerülhetsz előnybe az álláspiacon? Mi kell, ahhoz hogy kiemelkedj a pályázók közül?

Egyre kevesebbet költenek a cégek toborzásra. Így előnybe kerülhetnek azok, akik közvetlenül töltik fel az anyagukat a cégek adatbázisába és jelen vannak az ingyenesen kereshető platformokon (például Linkedinen). Aki nem hajlandó ebbe időt és energiát invesztálni az rengeteg lehetőségtől esik el. Ez egyfajta szűrőként is funkcionál, hiszen kiszelektálja azokat, akik arra sem veszik a fáradtságot, hogy különböző helyekre feltöltsék a pályázati anyagukat.

Azok tudnak igazán kiemelkedni, akik a cég problémájára, az álláskiírásra optimalizálják a pályázati anyagukat. Ha az üzenetünket személyre szabjuk és el tudjuk juttatni a megfelelő emberhez az már fél siker.

Papíron mindenki elkötelezett és eltökélt, de azzal tudjuk igazán ezt kommunikálni, ha vesszük a fáradtságot arra, hogy optimalizált pályázati anyagot készítsünk, és azt eljuttassuk a megfelelő helyekre. Nem véletlen, hogy az álláskeresés 8 órás főállásnak tekinthető, hiszen ez rengeteg munkával jár.

Miért nem merjük az ismerőseink segítségét kérni az álláskereséshez?

Félünk a visszautasítástól, a kudarctól. Kísérletezni kell azzal, hogy hogyan tudunk az emberekhez kapcsolódni, hogyan tudunk kérni. Ez egy önismereti folyamat is. Aki kér, az kap is. Dóra szerint ez a titkos recept.

Ha nem adjuk az ismeretségi körünk tudtára, hogy állást keresünk, akkor nem fognak tudni segíteni nekünk. Senki sem gondolatolvasó és a legtöbben valószínűleg nem is sejtik, hogy esetleg segíthetnének nekünk.

A mi feladatunk, hogy feltérképezzük a lehetőségeket és proaktívak legyünk. Az emberek segítőkészek és hajlandóak segíteni, de ehhez először kérnünk kell. E nélkül nem megy.

Dóra tippje az álláskeresőknek

A bátorság összeszedéséhez ne féljünk támogatást kérni. Vállaljuk fel magunkat és ne féljünk segítséget kérni. Ne akarjunk mindig erősnek, produktívnak és Superman-nek mutatkozni. Merjünk gyengék, lenni.

Ha profi segítségre van szükség, akkor ott a karrier coach.

CV Shark Önéletrajz Sablon

Egyedi önéletrajz sablonnal dolgozom. Ha még nincs meg, akkor töltsd le innen: