A legtöbb ember iszonyatosan keveset olvas.

Pedig ha előre akarsz jutni a karrieredben, több pénzt akarsz, boldogabb akarsz lenni vagy jobban akarsz kommunikálni, akkor érdemes több könyvet olvasnod.

Míg néhány évszázaddal korábban lehetséges volt közel minden tudományterület fontosabb műveit ismerni, ma szinte lehetetlen tartani a lépést. Még egyetlen szakterület újdonságait is nehéz követni.

A bőség zavara azonban nem lehet indok a halogatásra. Muszáj olvasnod, ha előre akarsz jutni az életedben.

Mert egy dolog garantált:

Ha nem olvasol, akkor hátrányba kerülsz és lemaradsz.

Összegyűjtöttem neked azokat a könyveket, amik a legnagyobb hatással lehetnek a karrieredre. Ez az 5 könyvből álló könyvajánló képes teljesen új pályára állítani az életedet.

Nem elégszel meg az 5 legjobb könyvvel, hanem szeretnéd látni a teljes tavalyi könyvlistámat?

Töltsd le!

Ray Dalio – Principles

Ray Dalio - Principles

Milyen alapelvek szükségesek ahhoz, hogy a középosztályból kitörve létrehozd a világ legnagyobb és legsikeresebb hedge-fund-ját? Ray Dalio könyvének ott a helye minden vezető a könyvespolcán.

Ez a könyv segíthet abban, hogy vezetőként  egy olyan munkahelyi kultúrát hozz létre, ami fenntartható sikert garantál. Ha pedig még nem vagy vezető, de vezetői ambíciód vannak, akkor a könyv olyan bepillantást adhat, amit máshonnan lehetetlen ennyire strukturált és direkt módon megszerezni. Ez tipikusan az a mű, amit kötelezővé tennék minden menedzsment képzésen. Sok helyen száraz, nehezen értelmezhető, de a valaha olvasott leghasznosabb könyv lesz, ha igazán kiemelkedő vezetővé szeretnél válni.

Magyarul egyelőre nem jelent meg.

Malcolm Gladwell – Kivételesek

Ha olvastad Barabási Albert-László A képlet című bestsellerét, akkor ezt imádni fogod. A Kivételesek a siker hátterét és receptjét kutatja. Olyan univerzális alapelveket mutat be, amik bár megbújnak a felszín alatt, de mégis kulcsfontosságú szerepet játszanak, ha meg akarjuk érteni a siker és a kiválóság hátterét.

Nagyon erőteljesen formálta a gondolkodásomat ez a könyv. Gladwell gyakorlatilag egy receptet ad arra vonatkozólag, hogy hogyan érj el mesteri szintre egy általad választott területen. Rengeteg példát, esettanulmányt és törvényszerűséget mutat be, ami által jobban megérted a siker működését. Számomra az egyik legnagyobb üzenete a könyvnek az volt, hogy a szerencsének vagy tehetségnek tulajdonított siker mögött is minden esetben egy dolog rejlik: kemény munka.

Antikváriumban vagy online még talán le tudsz csapni egy példányra. Könyvtárakban is láttam már.

Maxwell Maltz – Pszichokibernetika

Maxwell Maltz - Pszichokibernetika

“Terjeszd ki az énképet és kiterjeszted a lehetséges határait. Egy valósághű énkép szinte új képességekkel és adottságokkal ruházza fel az egyént. Amikor megváltoztatod az énképedet, akkor megváltoztatod a jövődet!” 

Ez a könyv 2018 leghasznosabb olvasmánya volt. Útmutatóul szolgál ahhoz, hogy kihozd magadból a maximumot, és olyan emberré válj, akivé mindig is válni akartál. Lépésről lépésre útmutató, hogy létrehozd az énképed 2.0-ás verzióját.

A könyv megjelent magyarul.

Cal Newport – Deep Work

Ha a könyvben leírtakat megvalósítod, akkor a környezetedben nem lesz versenytársad, szintet lépsz. Cal Newport pontos receptet ad arra, hogy hogyan tudsz ugyanannyi időből többet kihozni, hogyan tudsz mindenkinél hatékonyabban dolgozni. A könyv fő gondolata a következő:

[Eltelt idő] x [Fókusz intenzitása] = [Kiváló minőségű munka]

Egyszerűnek tűnik igaz? De valójában képes vagy mindent kizárva, hosszú ideig egy feladatra koncentrálni? Képes vagy kizárni az emailezést, a telefonálást, a közösségi média kényszeres csekkolását? Szerinted mire lennél képes, ha tudnál igazán fókuszáltan koncentrálni és dolgozni? Mennyire nőne meg a személyes hatékonyságod?

Magyarul egyelőre nem jelent meg.

Greg McKeown – Lényeglátás

Greg McKeown - Lényeglátás

Ez a könyv megváltoztatta az életemet. Gyakorlatilag arról szól, hogy miért nem lehetsz egyszerre profi darts játékos, milliomos üzletember, ismert újságíró és népszerű travel vlogger. Nem lehet mindent IS egyszerre. Vagyis lehet, de sosem fogod elérni azokat az eredményeket, amiket egy területen elérhetnél.

Miért nem vagyunk képesek egy dolog mellett elköteleződni? Miért veszítjük el a fókuszt egy hirtelen jött lelkesedésszikra vagy ötlet miatt? Miért hisszük, hogy egyszerre mindent IS tudunk csinálni? Miért érzünk lankadatlan nyomást, hogy mindent kipróbáljunk? Miért ugrálunk projektek, célok, cégek és víziók között folyton? Ismerősek a kérdések? Akkor ez a könyv biztosan neked szól. Ha szétforgácsolod az erőfeszítéseid, semmilyen komoly eredményt nem fogsz elérni. A lényeglátás arról szól, hogy rangsorold a dolgokat az életedben és érj el többet kevesebb idő alatt.

A könyv megjelent magyarul.

Ha ezt az 5 könyvet elolvasod, akkor örökre megváltozik a karriered és a gondolkodásmódod. Ha nem így lenne, és csalódnál, akkor írj egy emailt és megvásárolok neked egy általad választott könyvet – az elveszett időd kompenzációjául.

2018 elején eltökélt célom volt, hogy az év során elolvasok hetente egy könyvet (egy év alatt összesen 52 könyvet). Végül ennek több mint a felét sikerült abszolválni.

Érdekel hogy mit olvastam még 2018-ban? Töltsd le!

Click here to subscribe