Magyarországon az önéletrajzírás egy teljesen új szolgáltatás, és rengetegen nem is tudják még, hogy van ilyen lehetőség. Még kevésbé tudják, hogy mennyit ér, és mikor érdemes igénybe venni.

Mi az önéletrajz igazi célja?

Az önéletrajz egy kulcsfontosságú eszköz, amit elsősorban azért írsz, hogy felkeltse a figyelmet, és bejuttasson az interjúra. (Erről a témáról részletesen a Karc FM-en beszéltem.)

Jó eséllyel az önéletrajzod szövege szerepel a Linkedin fiókodon, és ez formálja a rólad kialakított képet, a személyes márkádat.

Az igazi önéletrajzírás valójában értékesítés. Önmagad értékesítése a munkaerőpiacon.

Az önéletrajzírást nem tanítják egyetemen, vagy ha van is ilyen kurzus, akkor jó tíz éves lemaradás van az oktatott tudásanyag és a valóságban működő best practise között.

Szerintem nem létezik jó magyar anyag, amiből meg lehet tanulni önéletrajzot írni. Persze interneten elvileg megtalálható minden, de ahogy az oldal alján található esettanulmány videóból is láthatod, nem egyértelmű, hogy akkor pontosan hogy is kell megírni egy igazán jó önéletrajzot.

Sok a használható információ, de rengeteg a totális hülyeség is. Így valójában mágusnak kell lenned, hogy csak a működő tanácsokat fogadd meg. Ez pedig nyilván a legtöbbekenek sajnos nem sikerül.

Az igazán jó önéletrajz hatalmas érték. Drasztikusan növeli az interjúk számát, és jelentősen felgyorsítja az álláskeresés folyamatát.

Mérhető-e az önéletrajzírás sikere?

Szerencsére az önéletrajzod hatékonysága viszonylag egzakt módon mérhető.

Leadott pályázatok / Interjúlehetőségek = X%-os hatékonyság

Nézzünk meg egy konkrét példát az alábbi videóból:

Ügyfelem azért keresett meg, mert azt tapasztalta, hogy az önéletrajza nem biztosít elegendő számú, és megfelelő minőségű interjú lehetőséget. Az új, általam írt önéletrajz az alábbi eredményt hozta:

Körülbelül 40 darab leadott jelentkezés / 10 darab interjúlehetőség = 25%-os hatékonyság

Másfél hét alatt 10 interjúra eljutni elég jó eredmény. Ha te is szeretnél hasonló eredményeket, akkor katt ide!

Önéletrajz tanácsadás vagy önéletrajzírás?

Jelenleg nem ismerek olyan ügynökséget Magyarországon (a CV Sharkon kívül), aki önéletrajzot ír. Nem kijavít, nem tanácsot ad, hanem kész önéletrajzot ír. (Ha te mégis ismernél ilyen szolgáltatót, akkor kérlek, írd meg kommentben! Köszönöm!)

Tanácsot adni, belejavítani valamibe könnyű, de azzal többnyire még mindig ugyanott tart az ügyfél: meg kell írnia az önéletrajzot.

Ez pedig általában középszerű eredményhez vezet. Verejték, kínlódás és kudarc a vége.

Miben vagyok más mint a többiek? Mit csinálok máshogy, mint a piac?

Ahelyett, hogy tanácsot adnék – ami vagy bejön, vagy nem – kész pályázati anyagot szállítok.

Mivel egzakt tudományról beszélünk – ami lassan Magyarországon is iparággá fejlődik (rajta vagyok) – ezért az eredmények is mérhetőek. Ez nem jó a hozzá nem értő hobbytanácsadóknak, de nagyon jó az ügyfélnek.

A többség azért dolgozik már most is velem, mert konkrétumot tudok ígérni. A kész pályázati anyagon túl egy olyan álláskeresési módszertant is odaadok a velem dolgozóknak, ami túlzás nélkül instant versenyelőnyt jelent az álláspiacon.

Mennyit ér ma egy igazán ütős önéletrajz?

Nyilván nem fogok 10 000 forintért nettó 8 órát dolgozni (nagyjából ennyi idő megírni egy igazán ütős önéletrajzot). A 8 óra munka 1250 forintos órabért jelentene, akkor meg akár pont csinálhatnék valamit, amivel pénzt is keresek. Épeszű ember ennyiért nem árulja a szaktudását. A minőségi ügyfél pedig úgyis tudja, hogy milyen ellenértéket kap.

Az ügyfeleim nem önéletrajzírásért fizetnek nekem, hanem azért, hogy olyan anyagot adjak nekik, amellyel megszerezhetik az álomállásukat, és drasztikusan megnövelhetik a bevételszerző képességüket.

Több és jobb lehetőség, több és jobb ajánlat. Ez mindenképp egy sokszorosan megtérülő befektetés.

A mai piaci környezetben ha nagy céljaid vannak, akkor nem engedheted meg magadnak az átlagos önéletrajzot. Hiszen egy középszerű pályázati anyaggal garantáltan lemaradsz a legjobb lehetőségekről, lelassul a karriered, és jelentős bevételtől is elesel.

A profi önéletrajz viszont hihetetlen előnyt és rengeteg plusz lehetőséget jelent…És nem találsz minden sarkon olyat, aki ilyet ír neked.

Igazi profizmust nem kapsz olcsón.

Nem elég az, hogy az önéletrajz letisztult, elegáns és átlátható, ahhoz, hogy meggyőzze az olvasót, nagyon komoly piacismeret és marketinges szaktudás is kell. Marketinganyagot kell írni, ami elad.

Az önéletrajzírás egy szakma. Meg lehet tanulni, de sok idő. Neked viszont holnapra kell egy olyan önéletrajz, amivel megnyerheted a versenyt. Valószínűleg inkább a lehetőségek felkutatásába, a networkingbe szeretnéd fektetni az energiád, mint abba, hogy alapszinten megtanulj valamit, ami aztán nem is garancia a sikerre.

Közgazdaságtani alapfogalom, hogy az árat a kereslet és a kínálat határozza meg. Magyarországon jelenleg önéletrajzíróként tudtommal egyedül dolgozom ezen a piacon, illetve alig van egy-két olyan tanácsadó, aki minőségi tanácsot tud neked adni. Persze minden valamire való HR-es és személyzetis karrier coach már, de te sem szeretnél kontármunkát, hiszen a karriered, a jövőbeli fieztésed a tét.

Lehet, hogy most azt mondod, hogy sok a 250 000 forint egy profi önéletrajzért (jelenleg ezen az áron dolgozom). És természetes is, hogy ezt mondod, hiszen a kialakult piac hiányában nem érzed az értékét, nincs árelvárásod.

De nézzünk meg egy konkrét helyzetet és számoljunk:

Tegyük fel, hogy egy 1 000 000 HUF-os ajánlatot kapsz, amit el is fogadsz további állásajánlat hiányában.

De mennyit is ér valójában a piacon a szaktudásod? Vajon lenne lehetőséged arra, hogy egy kiválóan megírt pályázati anyaggal a jobb állásokért is versenybe szállj? (Valószínűleg lenne.)

Térjünk vissza a kereslet-kínálat törvényére egy pillanatra.

Ha több lehetőséged lenne, akkor vajon lenne közte magasabb fizetésre ajánlat? (Valószínűleg lenne).

A több lehetőségből fakadó alkupozíciónak köszönhetően tudnál jobb juttatási csomagot kiharcolni magadnak? (Valószínűleg tudnál.)

Számoljunk azzal, hogy 100 000 HUF-al magasabb összegű fizetést sikerül kiharcolnod (amit az ügyfeleim általában bőven el is érnek), és végül 1 100 000 HUF-ért helyezkedsz el. Ez egy év alatt plusz 1 200 000 HUF (12 x 100 000 HUF) bevételt jelent.

Szerinted megéri, hogy kiszervezd az önéletrajzod megírását?

Nézd meg, mit mond egy ügyfelem, akinek már eredményt hozott:

Szeretnéd, ha neked is én írnám az önéletrajzodat? Akkor az Álláspályázat Csomag neked szól!

Álláspályázat Csomag