CV Shark Podcast 21: Szürke eminenciásból a jövő vezetője – így kommunikálj a szervezeten belül hogy előléptessenek – I. rész

Évek óta kiemelkedően teljesítesz, de mégsem léptetnek elő? Hatalmas álmaid vannak, szeretnél haladni a karrieredben, de valami mégis hiányzik? Szeretnél egy olyan megoldási tervet, ami garancia a sikerre? Marton Gábor high-performance coach-al beszélgettem hatékonyságról, csúcsteljesítményről, előléptetésről és a szervezeten belüli megfelelő kommunikációról.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Mi kell a csúcsteljesítményhez?

Gábor szerint a csúcsteljesítmények három nélkülözhetetlen alappillére van:

 • FÓKUSZ – Olyan tevékenységeket kell végezned, amik kiemelkedő értéket teremtenek, és reflektorfénybe állítanak a szervezeten belül. Nem elég a megfelelő feladatokat csinálnod, arra is figyelned kell, hogy ezt más is észrevegye.

Pro tipp: Dan Kennedy szerint akár középszerű, vagy kifejezetten gyenge is lehetsz abban, amit csinálsz, amíg a külvilág azt hiszi rólad, hogy jó vagy. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a szervezeten belüli megítélésedet legalább annyira meghatározza a rólad kialakított kép, mint a munkád minősége. Sőt, megfelelő kommunikációval arra is képes lehetsz, hogy jobb megítélésed legyen a valós teljesítményednél.

A sikerhez legalább annyit kell foglalkoznod a munkád szervezeten belüli promóciójával, mint magával a munkával. Ha előre akarsz idővel jutni, akkor nem elég dolgoznod, a munkádat promótálnod is kell!

 • ENERGIA MENEDZSMENTBármilyen hőfokon is pörögsz, képesnek kell lenned feltöltődni és kikapcsolódni. Úgy kell dolgoznod, hogy a munkádból is tudj energiát nyerni. Hosszú távon akkor tudsz majd csúcsteljesítményt nyújtani, ha képes vagy megtalálni és fenntartani egy egészséges egyensúlyt.
 • ÖNBIZALOM – Ha nem hiszel abban, hogy a munkád értékes, akkor más sem fogja ezt hinni. Tisztában kell lenned a saját értékeddel, és tudnod is kell ez magabiztosan és önazonosan kommunikálni.

A szürke eminenciás szindróma – kiemelkedő teljesítményt nyújtasz, de ezt senki nem veszi észre. Megérdemelnéd az előléptetést, fizetésemelést, de még sincs eredmény. Mondjuk mi lehet a gond!

Valószínűleg nem kezeled helyén a saját értékedet. Kiemelkedő teljesítményt nyújtasz, de ezt nem tudatosítod magadban, vagy nem tudod kommunikálni, így a háttérben maradsz.

Lásd be, hogy a munkád értékes! Kérj visszajelzést, kérdezz rá, hogy mások hogyan látnak téged! Nézz szembe az objektív valósággal!

Ha évek óta nyered a céges versenyeket, folyton kitüntetnek, mégis mindig más aratja le a babérokat, az valószínűleg azért van, mert ő mutatja magát, te pedig nem. Nála látják, hogy többet akar, róla tudják, hogy „hatalmas eredményeket ér el”. Mindeközben te minden területen jobb vagy, de nálad a nagy eredmények csak „business as usual”. Bár hihetetlen dolgokat valósítasz meg, ez az embereknek fel sem tűnik, mert megszokták, hogy ezt te természetesnek veszed.

Ha elkezded hirdetni a sikereidet, elkezded nagy eredményként kezelni őket, akkor mások is nagy eredménynek fogják látni azokat.

Részlet a Pszichokibernetika című könyvből:

Terjeszd ki az énképet, és kiterjeszted „a lehetséges határait”. Egy valósághű énkép szinte új képességekkel, új adottságokkal tölti fel az egyént, és szó szerint sikerré változtatja a kudarcot. Ha megváltoztatjuk az énképet, megváltoztatjuk a személyiséget és a viselkedést.

A „pozitív gondolkodás” ténylegesen akkor működik, ha összhangban van az egyén énképével. Viszont szó szerint „működésképtelen”, ha ez az összhang hiányzik – vagyis amíg az énkép maga nem változik meg.

Énképünk, akarva-akaratlanul, a múlt alkotó tapasztalatainak bázisán fejlődik ki. Ugyanezzel a módszerrel meg is változtatható. Az énkép arra vonatkozó elképzeléseinket tükrözi, milyen embernek tartjuk magunkat. Annak alapján áll össze, mit hiszünk magunkról. De a legtöbb ilyen hiedelmünk nem tudatosan, hanem öntudatlanul alakult ki a tapasztalataink, sikereink, kudarcaink, megaláztatásaink, győzelmeink bázisán, annak alapján, ahogy mások reagáltak ránk.

Amint egy önmagunkról kialakult hiedelem vagy elképzelés része lesz e képnek, számunkra „igazzá” válik, már ami a személyünket illeti. Nem kérdőjelezzük meg a helyességét, hanem belőle kiindulva úgy cselekszünk, mintha igaz lenne. Vagyis olyan személyiségként cselekszünk, amilyen személyiségként elképzeljük, felfogjuk magunkat. Mi több, szó szerint nem is tudunk másként cselekedni, még akkor sem, ha teljes erővel bevetjük akaratunk.

Idegrendszerünk nem tud különbséget tenni az elképzelt és a valódi tapasztalat között. Mindkét esetben automatikusan reagál a kapott információra. Idegrendszerünk tehát azzal összhangban reagál, amit igaznak gondolunk, vagy igaznak képzelünk. Így az énkép az a kiindulópont, az az alap, amelyre az egész személyiségünk, viselkedésünk, mi több, az általunk érzékelt környezetünk épül. Ezért van az, hogy tapasztalataink igazolni látszanak az énképünket, ezzel erősítve, szilárdítva azt. Egyformán forrása lehet egy „ördögi körnek” vagy egy „isteni körnek”, egy bukóspirálnak vagy egy emelkedő spirálnak a jövőnk alakulásában.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Hogyan lépj ki a szürke eminenciás szerepéből?

Ébredj rá arra, hogy a teljesítményed már most is kiemelkedő! Kezdd el kommunikálni, hogy kiváló, amit csinálsz!

Ha fel mered vállalni, hogy nagy álmaid vannak, és képes vagy ráeszmélni a saját erődre és lehetőségeidre, az hihetetlen gyorsasággal tud majd kimozdítani az állóvízből. Az új célok és a felébredő inspiráció nagy dolgokra lesz képes. Nem csak te fogod máshogy látni magad, hanem a környezeted is máshogy fog látni téged.

Bombázd az agyadat azokkal a tapasztalásokkal, amik az új énképed felépítéséhez szükségesek! Ha a hiedelmeid alátámasztják a vágyott énképedet, akkor ez rekord sebességgel fog egy új szintre katapultálni.

Tegnap még szürke eminenciásként jelentél meg, hamarosan pedig csak high-flyer-ként fognak emlegetni, és a cég rising starja leszel. Nem kell jobban teljesítened, elég az, ha elkezded megfelelően értékelni magad. Vállald fel az értékedet és ezt másoknak is kommunikáld!

Hogyan lehetsz csúcsteljesítő?

Mielőtt mindenkit az önbecsapás irányába terelnénk, mondjuk ki: nem mindenki csúcsteljesítő.

Elképzelhető, hogy igazából te sem vagy elégedett a munkáddal, és nem sorolod a legjobbak közé magad. Ezzel nincs baj. Én is így indultam. Az a szerencse, hogy van megoldás.

A csúcsteljesítmény receptje a következő:

 1. Nagy álmok és lehetetlen küldetések, amik motiválnak és inspirálnak
 2. Rendszerek, amik képesek kihozni belőled a maximumot
 3. Értékteremtésre irányuló fókusz
 4. Összpontosítás a lényeges cselekvésekre és feladatokra
 5. Energia menedzsment
 6. Önbizalom és megfelelő énkép
 7. Kitartó munka

Mik azok a rendszerek, amik új szintre katapultálhatják a teljesítményedet?

A Pomodoro technika

A reggeli rutin

Ahhoz, hogy a napjaid produktívan teljenek, előre kell tervezned. Hosszú távon hatalmas előny, ha egy állandó rutinnal indul a reggeled. A kiemelkedően sikeres emberek többségének egy fix reggeli rutinnal kezdődik a napja.

Hűbelebalázs helyett elemzés, tervezés és kivitelezés

Ha hosszú távon sikeres akarsz elérni, akkor rendszerekre lesz szükséged. Hatékony folyamatokat és rutinokat kell kialakítanod, amikkel gyorsabban és/vagy jobban tudsz dolgozni. Kapkodás helyett először mindig elemezd a folyamatokat, mérd fel, hogy mi működik jól, és mi rosszul. Az elején akár érdemes ebbe több energiát is befektetni, hiszen idővel sokszorosan megtérül majd.

Csak akkor kezdj bele a megvalósításba, ha már pontos képed van arról, hogyan lenne érdemes csinálni.

Azáltal, hogy átgondolod a feladatot, és strukturáltan állsz hozzá, sokszor másoknak is időt spórolsz meg, hiszen az általad kidolgozott folyamat az ő munkáját is hatékonyabbá teheti. Ezek az építő javaslatok pedig munkaórákat, pénzt, fáradtságot spórolhatnak meg.

Egy szervezeten belül az innovációt mindig üdvözölni fogják, ami pedig a megítélésedet idővel biztosan javítani fogja.

“Ha nyolc órám lenne arra, hogy kivágjak egy fát, hatot a baltám élesítésével töltenék.” – Abraham Lincoln

Pro tipp: Ha nem támogatják, hogy jobban akarod csinálni a munkádat, akkor valószínűleg rossz helyen vagy. Ha hosszútávon nem tudsz érdem alapon előre lépni a karrieredben, akkor váltanod kell. Ahhoz, hogy jó eséllyel előléptessenek, egy olyan cégnél kell dolgoznod, ahol erre van lehetőség.

Miért van szükséged rendszerekre?

A karriercéljaid megvalósításához időre lesz szükséged.

Megoldás lehet az is, hogy többet dolgozol, de hosszú távon sokkal jobban jársz, ha olyan rendszereket építesz fel, amik hatékonyabbá tesznek. Így a munka-magánélet egyensúly fenntartása is könnyebb lesz, és a kiégés szindróma veszélye sem fog fenyegetni.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Így legyél vezető!

A legtöbben azt gondolják, hogy a vezetés kizárólag emberek irányításáról szól, pedig először a gondolataiddal, a hozzáállásoddal és a cselekedeteiddel válsz vezetővé. Sokszor ez a lépés segíti elő azt, hogy később formális keretet is kapj az emberek vezetéséhez.

Kezdj el értékközpontúan gondolkodni, és mindig tedd fel a kérdést:

Mivel tudok ma hozzájárulni a szervezet életéhez?

Ha van lehetőséged arra, hogy más embereknek az életére pozitív hatással legyél, akkor kötelességed ezt megtenni!

Mindig azon a projekten dolgozz, amivel a legnagyobb hatással tudsz lenni a szervezetre és mások életére!

Ha valamit létrehozol, vagy csak innoválsz, akkor vállald fel, hogy te csináltad!

Nem elég megcsinálnod, promótáld is, hogy a te nevedhez kössék! Mindig kezeld a helyén a saját értékedet!

Akkor fogsz tudni haladni a karrieredben, ha tisztában vagy a saját értékeddel. Ne várd, hogy értékelni fogják a munkádat, amíg ezt te magad sem teszed!

Inkább told túl a szervezeten belüli promóciót, és legyél unszimpatikus, de haladj, mint hogy visszafogod magad, mert akkor bár lehet, hogy páran kedvelni fognak, haladni szinte viszont biztosan nem fogsz.

Hogyan fognak a lehetőségek az öledbe hullani?

Nem fognak. Mutatnod kell magad. Oda kell menned a főnöködhöz, vagy a vezetőséghez, és proaktívan jelezned kell, hogy nagyobb felelősségi kört szeretnél. Nem fog magától megtörténni.

Bár vannak munkahelyek, ahol léteznek karrier-programok, de nem érdemes kizárólag ezekre alapoznod. Meg is teremtheted magadnak a lehetőséget. Így nem résztvevő leszel egy programban, hanem maga a kezdeményező. Ennek pedig sokkal nagyobb marketing értéke van. Innovátorként egy teljesen más minőségben fogsz megjelenni.

Tervezd meg, lépj ki a komfort zónádból, és valósítsd meg!

Ha egyszer sikerül a nevedhez társítani a „csúcsteljesítményt nyújtó imidzset”, akkor utána minden hatványozottan könnyebb lesz. Mindenhová téged fognak küldeni, minden lehetőséggel téged fognak először megkeresni.

Ehhez azonban az kell, hogy mutasd magad, felvállald az értékeidet, valamint kommunikáld, hogy jó vagy, és többet szeretnél.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

A feedback ereje – így használd a visszajelzés kérést arra, hogy előléptessenek:

Ha visszajelzést kérsz, akkor nem csak arra adsz magadnak lehetőséget, hogy fejlődj, hanem arra is, hogy pozitív benyomást kelts. Ha szövetségest látnak benned, akkor támogatni fognak, hiszen olyan embert mindig szívesebben léptetnek elő, akiben lehet bízni.

Nem azt javasoljuk, hogy érdekből jópofizz a főnökkel, hanem hogy építs ki stratégiai kapcsolatokat, amik kölcsönös bizalmon és támogatáson alapulnak. E nélkül nehéz – ha nem lehetetlen – előre lépni a karrierlétrán.

Miért jó visszajelzést kérni?

A visszajelzés kérésnek azért van hatalmas ereje, mert látják rajtad, hogy komolyan veszed a feladataidat, és jobban szeretnél dolgozni. Ráadásul neked is lehetőséged van a fejlődésre.

Mindig érdemes rákérdezned, hogy hogyan tudnál többet tenni a szervezetért, vagy a közvetlen vezetődért. Hiszen, ami fontos a szervezetnek, vagy a közvetlen vezetődnek, arra a területre neked is érdemes lesz majd fókuszálnod.

Gábor szerint sokan nem tudják, hogy amikor visszajelzést kapunk, akkor nekünk is van lehetőségünk visszajelzést adni. Kérdezz, rá, hogy adhatsz-e visszajelzést! Amennyiben igen, akkor érdemes kiemelni a másik fél erősségeit, és azokat a területeket, ahol a közös munka kapcsán még vannak kiaknázatlan lehetőségek. Így ismét remek lehetőséget ragadhatsz meg a bizalom építésére, ami egy későbbi stratégiai kapcsolat alapját is jelentheti. Így érheted el, hogy ne veszélyt, vagy ellenséget lássanak benned, hanem egy potenciális szövetségest.

Pro tipp: Egy megbeszélést vagy meetinget követően írd le emailben, hogy ki mit vállalt, miben maradtatok. Ez a másik félnek is hasznos, hiszen megkönnyíti a későbbi kommunikációt és munkavégzést. Ráadásul, ha ezt megteszed, akkor elkerülheted az esetleges félreértéseket.

Nagyban javítod az alkupozíciódat egy esetleges előléptetésről, vagy béremelésről való tárgyalás esetén is, ha hónapokkal azelőtti célokra tudsz hivatkozni, amiket elértél, és/vagy túlteljesítettél. Így lényegesen könnyebb készpénzre váltani a korábbi ígéreteket.

Továbbá hatalmas értéket adhatsz a szervezetnek, ha nagyszabású prezentációkat, előadásokat és meetingeket követően összefoglalót készítesz. Így segítesz azoknak, akik esetleg lemaradtak az eseményről, illetve a résztvevőket is segítheti abban, hogy struktúrába helyezzék a hallottakat.

Írj meeting memot és pozicionáld magadat proaktívnak! Ennyi az egész.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Nem az számít, hogy a legjobb legyél, hanem az, hogy azt gondolják, hogy a legjobb vagy – énmarketing alapok

Mielőtt bárkit arra biztatnánk, hogy ne dolgozzon keményen, és elégedjen meg a középszerűséggel, leszögezném, hogy a legkönnyebben úgy tudsz hosszú távon sikeres lenni, ha mindig túlteljesíted az elvárásokat. Ez főleg akkor könnyű, ha a teljesítményed mérhető. Ha nem az, akkor tedd azzá!

Pro tipp: A korábban ismertetett módszertan szerint ülj le a feletteseddel és rögzítsétek, hogy mit vár el tőled! Így amikor majd értékelik a munkádat, akkor tudsz arra hivatkozni, hogy bőven az elvárt szint felett teljesítettél.

Mióta létezik marketing, azóta tudjuk, hogy még arra sincs szükség, hogy a legjobb legyél, ahhoz, hogy a legjobbnak higgyenek. De mielőtt bárkit elkalauzolnánk a befolyásolástechnika sötét bugyraiba, inkább nézzük meg, hogyan lehetsz etikusan szupersztár!

Néhány tipp Gábortól, amit érdemes megfogadnod a csúcsteljesítményt nyújtó imidzsért:

 • Vállald fel magadat, az értékeidet, és az elért eredményeidet! Ne szégyelld, ha valamit megcsináltál, és/vagy jól csináltál! A szervezeten belüli önpromóció nélkül nem fogsz tudni kilépni a szürke eminenciás szerepéből. Muszáj mutatnod azt, hogy értékes vagy, hogy mások is értékesnek tartsanak.
 • Mindig teljesítsd túl az elvárásokat! A legkönnyebben úgy tudsz kialakítani magadról csúcsteljesítő imidzset, ha csúcsteljesítményt nyújtó munkatárs vagy.
 • Tegyél bele kicsivel több munkát, mint mások! Kezdeményezz, innoválj, tűnj ki az egyediségeddel!
 • Mindig gondolkozz értékteremtő szemlélettel! Ha tudsz, akkor járulj hozzá mások munkájához! Ha folyton segítesz és könnyebbé teszed a környezeted életét, akkor idővel neked is könnyebb lesz elérned a céljaidat.
 • Ne várd azt, hogy majd magától kialakul rólad a csúcsteljesítményt nyújtó kolléga imidzs. Ezért tenned is kell!
 • Alakíts ki rendszereket, és válj hatékonyabbá! Így több időd lesz arra, hogy a karriered építésén dolgozz.
 • Ne told túl a self-brandinget! Legyél őszinte azzal kapcsolatban, hogy mire vagy képes és mi fűződik a nevedhez!

Itt az ideje feladni, vagy csak váltanod kell? Így állapítsd meg, hogy rossz helyen vagy-e!

Néhány jel, hogy nem a megfelelő pozícióban, vagy szervezetben dolgozol:

 • Egy-két évig mindent jól csinálsz, de mégsem tudsz előre lépni, sőt, még a fizetésed sem emelkedik.
 • A szervezet, ahol dolgozol, nem alkalmas arra, hogy karriert építs.
 • A kollégáid nem inspirálnak, a feletteseidre nem tudsz felnézni.
 • Rossz a légkör, mindenki negatív, és panaszkodik. Megoldások és lehetőségek helyett mindenki csak problémákat és akadályokat lát.
 • Pozícióféltés van, és a status quo kényszeres őrzése. Csírájában elfojtanak minden innovációt.

Ha tetszett a cikk, akkor feltétlenül hallgasd meg a podcastot! Nemsokára jövünk a második résszel is!

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

2018-09-12T10:07:49+00:00

Leave A Comment