A szakmai gyakorlat meghatározó időszak, ami hatással lesz a karriered későbbi alakulására. Ezért nem mindegy, hogy hogyan töltöd!

Az alábbi cikkben abban fogok neked segíteni, hogy kihozd a maximumot a gyakornoki idődből. Ha követed az itt leírt tippeket, akkor jó esélyed van arra, hogy a vállalat később főállású munkatársként is számít majd rád.

Mi az a három terület, amin áll vagy bukik a szakmai gyakorlat?

Három meghatározó terület dönt arról, hogy összeségében hogyan fogják értékelni a teljesítményedet. Nem árulok el titkot azzal, hogy mindhárom területen jól kell szerepelned ahhoz, hogy állásra váltsd a gyakornokságot.

 • Munka – Teljesítmény
 • Hozzáállás – Mindset
 • Kommunikáció – Networking

A most következő cikkben azt fogjuk megnézni, hogy ezen a három területen belül mik azok a legfontosabb tanácsok, amiket érdemes megfogadnod.

MUNKA – TELJESÍTMÉNY

munka és teljesítmény a szakmai gyakorlat ideje alatt

Hagyj nyomot magad után! Teremts maradandó értéket!

Soha ne a szükséges minimumra törekedj! Próbálj meg legjobb lenni, már a szakmai gyakorlat ideje alatt is! Mindig a korábbi idők csúcseredményeihez mérd magad!

Ha alap elvárásként tekintesz a csúcsteljesítményre, akkor csúcsteljesítményt fogsz nyújtani, és a munkádat kiemelkedőnek fogják tartani.

A legkönnyebben úgy érheted el, hogy a teljesítményedet észre is vegyék és értékeljék, ha olyan feladatok elvégzésében jeleskedsz, ami mások munkájára is direkt hatással van.

Mindig, minden körülmények között tartsd be a határidőket! Lehessen rád számítani!

határidők a személyes hatékonyság növelése érdekében

Ha képes vagy mindig, minden feladatodat időre elvégezni, akkor tudni fogják, hogy számíthatnak rád. Ha viszont sorozatosan bukod a határidőket, akkor akár a felettesed megítélését is veszélyezteted, hiszen elképzelhető, hogy ő tervez a tőled érkező munkával.

Alapszabály, hogy ahhoz, hogy jó színben tűnj fel egy szervezetben, a felettesednek is jó megítéléssel kell rendelkeznie. Így ezt soha, semmilyen körülmények között nem veszélyeztetheted!

Tartsd be a határidőket, és ha tudod, akkor ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy a felettesed szervezeten belüli megítélését javítsd! Ha a főnököd szövetségest lát benned, akkor érdeke lesz, hogy támogassa a vállalaton belüli előmeneteledet.

Legyél igényes és precíz a munkádra! Segítsd a csapatot, ne hátráltasd!

Mindent tegyél meg annak érdekében, hogy a csapat hasznosnak ítélje meg a munkádat!

Ha el tudod érni, hogy nélkülözhetetlen csapattagnak tartsanak, akkor nyert ügyed van, maradni fogsz, és a szakmai gyakorlat végén állást fognak ajánlani.

Mindig figyelj arra, hogy ne legyél más terhére! A munkád, a viselkedésed, illetve a hozzáállásod segítse a szervezet működését és a körülötted lévők életét!

HOZZÁÁLLÁS – MINDSET

hozzáállás a szakmai gyakorlat ideje alatt

Gondolkozz és dolgozz tulajdonosi szemlélettel!

A legtöbb szervezet azért kormányos nélküli tankerhajó, mert mindenki kizárólag a rábízott munkát csinálja meg, és a legtöbben kicsit sem azonosulnak a céges vízióval, illetve célokkal. (Más kérdés, hogy sokszor a vállalati kultúra és a belső kommunikáció hibája, hogy az alkalmazottaknak fogalma sincs, hogy miért járnak be nap mint nap dolgozni.)

Amíg a minimumot teljesíted, és nem gondolkodsz tulajdonosként, addig egy leszel a vállalat cserélhető villanykörtéi közül.

Ha nem akarsz egy bármikor pótolható fogaskerék lenni a gépezetben, akkor kezdeményezz, és tegyél többet! Próbáld javítani a folyamatokat, legyél kreatív, és legalább törekedj arra, hogy a saját munkádat egyre hatékonyabban végezd!

Ha elkezdesz vezetőként, illetve tulajdonosként gondolkozni és cselekedni, akkor hamarosan több felelősséget fogsz kapni. Ez pedig garantálni fogja, hogy a szakmai gyakorlatodat követően állást ajánlanak majd.

Érkezz hamarabb, távozz később!

Bár a közelmúltban több nyári gyakornok is belehalt a bizonyítási vágyba, neked nem kell halálra dolgoznod magad! Nincs szükség arra, hogy heti hét alkalommal 12 óránál többet legyél bent!

Hogyan tudod kialakítani azt a benyomást, hogy hajlandó vagy többet tenni?

Töltsd ki aktívan a munkaidődet, és törekedj arra, hogy hamarabb érkezz és később távozz, mint a felettesed! Sokszor a főnöködnek csak a munkaidő végén lesz ideje arra, hogy veled foglalkozzon. Így mielőtt hazamész, ha tudod, tedd fel a következő kérdéseket:

 • Tudok-e még bármiben segíteni ma?
 • Mikor tudunk beszélni az XY munkámmal kapcsolatban? (Mindig kérj visszajelzést! Így garantáltan tudsz majd fejlődni, és látni fogják, hogy fontos neked a minőségi munkavégzés.)
 • Lenne néhány kérdésem XY dologgal kapcsolatban. Mikor tudnánk ezekről beszélni? (Ne csúcsidőben és a napközbeni pörgésben várd el azt, hogy mentoráljanak! Igazodj ahhoz, akitől segítséget kérsz! Végső soron ő tesz szívességet neked. Fontos, hogy semmiképpen se tartsák terhesnek, hogy ott vagy. Hiszen ki akarna megtartani a szakmai gyakorlatot követően valakit, akivel csak a baj van?!)

Kérdezz, de csak akkor, ha indokolt!

Tipikus gyakornok-betegség, hogy sokan képtelenek önállóan dolgozni. Pedig ahhoz, hogy állást ajánljanak a gyakornoki időd végével, független munkavégzésre lesz szükséged.

Ha valamit nem tudsz, nem értesz, akkor először próbálj meg utána járni!

Nincs rosszabb üzenet, mint amikor valami olyanra kérdezel rá, ami egy 2 perces internetes szörfözést követően megtalálható.

Ha nem megy egyedül, akkor pedig kérdezz!

Másik tipikus gyakornok-betegség, hogy sokan hajlamosak azt hinni, hogy egy feltett kérdésre azonnal választ kell kapniuk, és a világ legtermészetesebb dolga az, ha azonnal vele kezdenek el foglalkozni.

Ne ülj fordítva a lovon! Azért vagy ott, hogy tanulj, és a lehető leghasznosabb legyél a csapat számára. Ha terhet jelentesz, akkor ne várj pozitív végkimenetelt a szakmai gyakorlatod végén. Fontos, hogy alázatos legyél!

Összefoglalva a lényeg:

 • próbálj meg önállóan megoldást találni a felmerülő problémára
 • mielőtt kérdeznél, próbálj meg utána járni
 • ha kérdezel, akkor légy alázatos, hiszen neked tesznek szívességet azzal, hogy válaszolnak

Okoskodás helyett tisztelet és alázat

A gyakornoki idő során a legtöbb szervezetnek csak költség vagy. Idővel lehet, hogy ezt ki fogod termelni, de egyelőre ez egy olyan befektetés, ami a vállalatnak vagy megtérül, vagy nem.

(Leginkább a szervezet felelőssége, hogy mennyire képes a gyakornokokból megfelelő színvonalú munkavállalókat, a jövő alkalmazottait kiképezni. Ez viszont már egy másik téma.)

Ragadd meg a lehetőségeket a bizonyításra! Ha nincs, akkor legyél proaktív, és hozd létre!

Nem elég jól dolgoznod, mutatnod is kell magad, hogy a szakmai gyakorlatodat követően meghosszabbítsanak!

Ragadd meg a lehetőséget a bizonyításra! Ha pedig úgy látod, hogy nincs lehetőség, akkor hozd létre, kezdeményezz!

Erről a témáról itt már részletesen írtam: Így kommunikálj a szervezeten belül hogy előléptessenek!

Gondolkodj és viselkedj vezetőként. A CEO mindset

Egy vezető arról ismerszik meg, hogy nem látja a problémákat, csak a megoldásra fókuszál.

Ahhoz, hogy a jövő vezetőjének lássanak, meg kell tanulnod megoldás fókusszal gondolkozni és kommunikálni.

Egy meetingen a managementet soha nem fogja érdekelni, hogy mik az akadályok. Nekik egyedül az lesz érdekes, hogy mi a megoldás. Ha képes vagy a szervezeten belül mindig megoldásokról beszélni, és javító, fejlesztő szándékkal hozzáállni a problémákhoz, illetve kihívásokhoz, akkor nyert ügyed van. Csak idő kérdése, hogy felfigyeljenek rád.

KOMMUNIKÁCIÓ – NETWORKING

networking és kommunikáció a szakmai gyakorlat során

Állíts fel nyilvános célokat, tedd mérhetővé a teljesítményed és kérj folyamatosan visszajelzést!

Legyenek kitűzött céljaid és vállalásaid, amiket írásban is rögzítesz a felettesednek!

Nagyban javítod az esélyeidet a full-time állásajánlatra, ha a szakmai gyakorlat végeztével a korábban meghatározott célokra tudsz hivatkozni, amiket elértél, és/vagy túlteljesítettél. Így lényegesen könnyebb lesz meggyőznöd a vezetőséget, hogy érdemes rád teljes értékű munkavállalóként is számítani.

Célszerű mérhető célokat meghatároznod, hogy számokban is kifejezhető legyen az értéked! Kérj folyamatosan visszajelzést a munkáddal kapcsolatban, és tegyél annak érdekében, hogy csúcsteljesítményt nyújtó gyakornokként tekintsenek rád!

Alakíts ki jó kapcsolatot a közvetlen feletteseddel!

Kezdeményezz, keresd a kapcsolatot, és tedd könnyebbé a felettesed életét! Ha el tudod érni, hogy bármilyen módon segíted a munkáját, és nem jelentesz terhet, akkor nyert ügyed van.

Szerezz mentort!

Semmi sem biztosabb módja a szakmai gyakorlatod állásra váltásának, mintha valaki a vezetőségből felkarol, és szárnyai alá vesz. Ha ki tudsz alakítani egy mentor-mentee kapcsolatot, akkor szinte garantált, hogy taposni fogják előtted az utat, és meg fognak tartani a szakmai gyakorlatod végeztével.

Ha érdekel, hogy hogyan tudsz mentort szerezni, akkor hallgasd meg a témában felvett podcastomat, ide kattintva!

Legyél reflektorfényben! Mutasd magad!

A sikerhez legalább annyit kell foglalkoznod a munkád szervezeten belüli promóciójával, mint magával a munkával. Ha főállásra szeretnéd váltani a szakmai gyakorlatot, akkor nem elég dolgoznod, a munkádat promótálnod is kell!

Tervezz előre! Alakíts ki jó kapcsolatot a döntéshozókkal, és tudasd a céljaidat!

Mire eljön a pillanat, legyél olyan viszonyban a döntéshozóval, hogy le tudjatok ülni beszéli a jövődről. Te kezdeményezd a beszélgetést! Köszönd meg az eltöltött időt, és mondd el, hogy mit vársz a folytatástól!

Legyen készen a “prezentációd”! Mondd el, hogy miért szeretnél a cégnél maradni, mit tettél eddig a szervezetért, és mit fogsz tenni a jövőben, ha meghosszabbítanak!

Ha mindent úgy csináltál, ahogyan a nagy könyvben meg van írva, akkor a végeredmény papírforma szerint az, hogy maradni fogsz és állásajánlatot kapsz.

Azonban sajnos előfordulhat az is, hogy a várva várt full-time offer elmarad. Mi lehet ennek az oka?

 • Nincs headcount a pozícióra (Létszámstop van, és nem vehetnek fel új dolgozót.).
 • A felvehető dolgozók száma limitált, és volt, aki még nálad is jobban teljesített, /vagy legalábbis azt gondolják, hogy jobban teljesített/ (Énmarketing mesterfogásokat ide kattintva olvashatsz!).
 • Elkövettél valamilyen hibát.

Ha nincs lehetőséged a gyakornokság után azonnal főállásban folytatni, akkor alapozd meg a későbbi jó kapcsolatot! Hiszen nem tudhatod, hogy mit hoz a jövő, akár később is adódhat lehetőség, hogy az adott munkahelyen szeretnéd folytatni.

Legyen hátországod, mert egyedül nem fog menni!

Ismerd meg a kollégáidat! Tanulmányozd a szervezet felépítését (Org Chartot)! Tanuld meg a kollégák nevét! Köszönj előre!

org chart ismeretének fontossága a szakmai gyakorlat során

Alakíts ki stratégiai kapcsolatokat! E nélkül kevés esélyed van a sikerre. Akkor fogsz tudni magadról igazán pozitív képet kialakítani, ha el tudod érni, hogy a kollégáid pozitívan vélekedjenek rólad.

Minél több veled kapcsolatos “jó pletyka” kering, annál valószínűbb, hogy az általános vélekedés pozitív lesz. Ez pedig nagyszerű alap, ahhoz, hogy sikerüljön a szakmai gyakorlat után főállásban folytatnod.

CV Shark Önéletrajz Sablon

Egyedi önéletrajz sablonnal dolgozom. Ha még nincs meg, akkor töltsd le innen: