Alapvető tévedés, hogy elég jól dolgozni. Alapvető tévedés, hogy ha szakmailag kifogástalan teljesítményt nyújtasz, akkor maradni fogsz a próbaidő lejártával.

A következő videóban 6 olyan tippet osztok meg, amivel sikeresen abszolválhatod az első három hónapot.

6 tipp a próbaidő sikeres teljesítéséhez

1. Személyes renomé, személyes márka

Legyen valamilyen projekt, vagy kezdeményezés, ami kizárólag a te nevedhez fűződik.

Néhány ötlet (a teljesség igénye nélkül), amit azonnal meg tudsz valósítani:

  • Szervezz közös programokat (például csapatreggelit, céges sörözést, stb.). Legyél központi figura a csapatban!
  • Összegezd a meetingek után emailben, hogy miben maradtatok (például key takeaways, to-dos, stb.). Érd el, hogy olyan emberként tekintsenek rád, akire lehet számítani, akiről mindenki pontosan tudja, hogy értékes munkát végez.
  • Mentorálj gyakornokokat, vagy legyél egy speciális terület szakértője! Ha egy adott témában mindenki hozzád fordul kérdésekkel, az elég jó alapot nyújt ahhoz, hogy neved legyen a cégnél.
  • Indíts el valami új dolgot (bármit, ami a cégnek, a dolgozóknak értéket ad)! Érd el, hogy ezt a te nevedhez kössék!

2. Munkahelyi viszonyrendszer és érdekrendszer feltérképezése

A lehető legpontosabban ismerd meg, hogy a felettesednek és a döntéshozóknak mik a céljaik és prioritásaik! Ha csak nagyjából is, de tisztában vagy azokkal a KPI-okkal (Key Performance Indicators), amik alapján az ő munkájukat értékelik, akkor sokkal könnyebben tudod majd meghatározni saját magad számára is az irányt.

Ha nem is tudod direktben elősegíteni a ranglétrán feletted állók megítélését, legalább tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ők úgy érezzék, személyedben egy új szövetségesre, támogatóra leltek.

Ha pedig esetleg még segíteni is tudsz, akkor minden adott ahhoz, hogy már a próbaidő alatt kulcsfontosságú munkavállalóvá válj.

Egy döntéshozó szinte sosem fog valaki olyat elküldeni, aki direktben segíti az ő megítélését, vagy boldogulását.

Ez később egy előléptetésnek is remek táptalajt szolgáltathat.

3. Self-promotion, énmárka, önmarketing

Ne csak jól dolgozz, tudják is rólad, hogy jól dolgozol! Legalább a főnököd legyen tisztában azzal, hogy csúcsteljesítményt nyújtasz.

Érdemes közel annyit időt töltened önpromócióval, önmarketinggel és énmárka építéssel, mint amennyit munkával. Gondolj bele, hiába végzel kiváló munkát, ha ezt rajtad kívül senki sem veszi észre.

Mutasd magad, és lehetőleg már a próbaidő alatt ismerjék meg a neved!

Ha két ember közül egyet el kell küldeni, akkor mindig az fog menni, akinek semmit sem mond a neve.

Aki valaminek az élére állt, valamit vezet, vagy valami fűződik a nevéhez, attól mindig sokkal nehezebb lesz megválni.

Ráadásul később ez egy előléptetésnél is ütőkártya lehet. Használd ki az ebben rejlő lehetőséget, és kezdeményezz!

4. Networking

Legyél őszintén kíváncsi, kérdezz, és próbáld a lehető legjobban megismerni a munkatársaidat! Ha megvan benned a tényleges érdeklődés mások iránt, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy barátokat és szövetségeseket szerezz.

Ha pedig úgy érzed, hogy ezzel mindig is gondok voltak, vagy megfoghatatlan, hogy mit is kellene csinálnod, akkor olvasd el Dale Carnegie-től a How to Win Friends and Influence People című könyvet.

(magyarul is megjelent: Dale Carnegie – Sikerkalauz 1. – Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel?)

Egy mondatban összefoglalva a könyv üzenete:

Érdeklődj mások iránt, kérdezz, és érd el, hogy különlegesnek érezzék magukat!

Ha csak ezt csinálod, akkor garantált, hogy sosem lesz problémád a networkinggel. Akit pedig kedvelnek, attól ritkán válnak meg.

Ráadásul az, hogy egy cégnél milyen karriert futsz be, nagyban függ attól, hogy milyen kapcsolatokat építesz ki. A sorsodat már a próbaidő első napjaiban elkezded alakítani!

5. Első benyomás

Próbaidő első benyomás

Banális mondat lesz, de az első benyomást nem tudod később megváltoztatni. Ha szeretnél nagy karriert befutni, akkor a kemény munkát nem fogod tudni elkerülni.

Amikor egy új munkahelyre kerülsz, akkor a kezdeti időszakban mindenképp érdemes még extra erőfeszítést is tenned. Ezzel el tudod érni, hogy egy olyan kép alakuljon ki rólad, hogy te jól dolgozol. Ez nem csak a próbaidő sikeres teljesítéséhez fog jól jönni, hanem a cégnél befutott későbbi karriered során is szolgálni fog.

Ha kell túlórázz, ha kell akkor dolgozz többet, mint amennyit szeretnél, de az elején semmi esetre se forduljon elő, hogy silány munkát adsz ki a kezedből.

Sokkal több múlik ezen az időszakon, mint hinnéd! Tedd oda magad 100%-osan!

6. Visszajelzés kérés proaktívan

Proaktívan kezdeményezd a teljesítményed értékelését, és kérj visszajelzést! 

Már a próbaidő elején ülj le a feletteseddel, hogy beszéljetek arról, mit vár el, mi alapján leszel később értékelve. Havonta írj ki egy meetinget, ahol “follow-up”-old a haladásoddal kapcsolatban (elért eredmények, kihívások, fejlesztendő területek).

Továbbá, kérj visszajelzést, hogy véletlenül se a próbaidő végén derüljön ki, hogy esetleg változtatnod kellett volna.

Ha látják rajtad, hogy meg akarsz felelni, és tenni akarsz azért, hogy jól dolgozz, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy elküldenek. Ráadásul ezzel a hozzáállással garantáltan eléred, hogy úgy tekintsenek rád, hogy veled élmény dolgozni.

Ha megkönnyíted mások munkáját, és látják rajtad a fejlődésre való hajlandóságot, akkor minden adott ahhoz, hogy jól alakuljon az új céges karriered.

CV Shark Önéletrajz Sablon

Egyedi önéletrajz sablonnal dolgozom. Ha még nincs meg, akkor töltsd le innen: