Régóta álmodsz előléptetésről, de nem tudod, hogy mit kellene tenned? Szeretnél nagyobb felelősséget, több pénzt és felfelé ívelő karriert? Mutatom, mik a lépések, amik szükségesek ahhoz, hogy cégen belül sikerüljön előre lépned:

  1. Dolgozz egy olyan vállalatnál, ahol van karrierlehetőség
  2. Legyél kiemelkedő abban, amit csinálsz és teljesíts az elvárások felett
  3. Szerezd meg az előléptetés utáni munkaköröd betöltéséhez szükséges készségeket
  4. Gondolkodj tulajdonosként és tedd könnyebbé a döntéshozók életét
  5. Vállalj extra felelősséget és kezdd el az előléptetés utáni munkaköröd feladatait is ellátni
  6. Mutasd magad és gondoskodj róla, hogy a döntéshozók is profitáljanak az előléptetésedből

1. Dolgozz egy olyan vállalatnál, ahol van karrierlehetőség

Egy olyan helyen ne reménykedj előléptetésben, ahol nincs karrierlehetőség. Ahhoz, hogy jó sanszod legyen a kinevezésre, a következők többsége igaz kell, hogy legyen:

  • Növekvő, de legalább stagnáló szervezet, ahol időről-időre vannak szervezeti változások. Ha a cég a csőd szélén áll és tömegesen küldi el az embereket, akkor kicsi az esélye annak, hogy épp most fognak előléptetni (és megemelni a fizetésed).
  • Vannak pozitív példák a vállalaton belüli mobilitásra. Nem kívülről töltik fel az üresedéseket, hanem támogatják a már meglévő munkavállalók előrelépését.
  • A főnököd is gondolkozik abban, hogy idővel majd feljebb lép. Így új pozíció nyílik meg a helyén, amit ha ügyes vagy akár te is betölthetsz.
  • A vállalat előre definiált rendszer alapján automatikusan előlépteti azon munkavállalókat, akik teljesítik a meghatározott követelményeket. Ha ez a helyzet, akkor előléptetés szempontjából a legjobb helyen vagy.

2. Legyél kiemelkedő abban, amit csinálsz és teljesíts az elvárások felett

Ha szeretnél gyorsan lépdelni a karrierlétrán, akkor az “elég jó” teljesítmény kevés lesz. “Elég jó” dolgozóból sok van egy cégnél.

Ha igazán be szeretnéd biztosítani az előléptetésedet, akkor nem lesz elég az, hogy időben bejársz dolgozni, betartod a dress code-ot és határidőre megcsinálod, amit kérnek tőled.

Olyan teljesítményt kell leraknod az asztalra, amiből egyértelműen lehet következtetni arra, hogy az előléptetést követően is lehozod majd a csillagokat az égről.

A munkáltató akkor fog melletted dönteni, ha kockázatmentes választás vagy.

Jelenleg a múltbeli teljesítményed az egyedüli indikáció arra, hogy később, hogyan fogsz dolgozni. Ha már most is túlteljesítesz, akkor nagyobb eséllyel döntenek majd melletted, hiszen valószínű, hogy a következő munkádat is hasonlóan végzed majd.

3. Szerezd meg az előléptetés utáni munkaköröd betöltéséhez szükséges készségeket

Ahhoz, hogy a munkáltató téged léptessen elő, kockázatmentes választássá kell válnod. Fontos, hogy jól teljesíts a jelenlegi munkakörödben, de az is, hogy rendelkezz az előléptetés betöltéséhez szükséges készségekkel és képesítésekkel. Térképezd fel, hogy a vágyott pozíciót jelenleg betöltő személy mit tud, amit te nem. Majd készíts óramű pontosságú tervet és pótold az esetleges hiányosságokat.

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha úgy vársz tétlenül az előléptetésre, hogy valójában legbelül magad is tudod, hogy nem állsz készen rá.

A munkán kívül mennyit teszel a fejlődésért? Az átlag CEO havonta legalább 1 könyvet elolvas. Te hány könyvet olvastál eddig idén? 

4. Gondolkodj tulajdonosként és tedd könnyebbé a döntéshozók életét

Ha a vállalaton belüli döntéshozók azt látják, hogy vezetőként gondolkozol és kifogások helyett megoldásokat keresel, akkor pályán vagy.

Ha azok közé tartozol, akik a panaszkodás és ürügykeresés helyett inkább megoldják a problémákat, akkor már most jó úton jársz, hogy idővel nagyobb felelősséget bízzanak rád.

Gondolj bele, ki akarna valaki olyat vezetőnek, aki csak problémákat lát és kifogásokat keres?

A világból ki tudsz kergetni egy döntéshozót azzal, ha egy meeting során problémákat azonosítasz, de megoldási javaslataid nincsenek. A problémákat mindenki ismeri. A megoldással tudsz értéket teremteni. Az nem elég ha kimondod, hogy valami nem jó. Ezt mindenki tudja.

Ha helyet akarsz a “kerekasztalnál”, akkor ne megmondó ember legyél, hanem problémamegoldó.

Probléma megoldó előléptetés

5. Vállalj extra felelősséget és kezdd el az előléptetés utáni munkaköröd feladatait is ellátni

Kezdj el önként nagyobb felelősséget vállalni. Ha tudod, hogy a főnöködnek van egy háta közepére sem kívánt feladata, akkor ajánld fel, hogy megcsinálod helyette. Ezzel lehetőséged van olyan tapasztalatot szerezni, amit a mindennapi munkavégzésed nem tenne lehetővé. Ez a legjobb útja annak, hogy fejlődj és megszerezd az előléptetéshez szükséges kompetenciákat.

Az esetek döntő többségében azokat léptetik elő, akik már az előléptetést megelőzően is ellátták az adott munkakör részfeladatait.

A munkáltató mindig sokkal szívesebben fog valaki olyat választani, aki már bizonyította, hogy az adott területen képes megfelelni az elvárásoknak.

6. Mutasd magad és gondoskodj róla, hogy a döntéshozók is profitáljanak az előléptetésedből

Ha elindulsz az előléptetéshez vezető úton és elkezdesz többet tenni, akkor lesznek olyanok, akinek ez szúrni fogja a szemét. Ezért nagyon fontos, hogy az imént leírt lépéseken túl még egy dologra figyelj: a nagyobb szerepvállalásod ne csak téged, hanem a felettesedet és/vagy a vállalat döntéshozóit is jó színben tüntesse fel. Ha meglátják benned az értéket és azt, hogy ez nekik is előnyükre válik, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz.

Ha nem foglalkozol a cégen belüli politikával – nem érdekel semmi és senki, csak önmagad – akkor nehéz lesz érvényesülnöd. Kevés az, hogy mutatod magad és, hogy mindenkinél jobban teljesítesz. Szükséged van szövetségesekre is az előléptetéshez.

Ha gyorsan akarsz haladni a vállalati táplálékláncban, akkor nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy csak magadat promotáld.

Ahhoz, hogy előre lépj sokkal fontosabb az, hogy a munkád ne csak téged, hanem a feletted lévőket is rivaldafénybe emelje.

Ki ne akarna valakinek több felelősséget adni, aki az ő karrierjét és cégen belüli imidzsét is javítja…

Ha hasznosnak ítélted a cikket, akkor kérlek nyomj rá egy likeot vagy oszd meg! Köszönöm, hogy végigolvastad!

CV Shark Önéletrajz Sablon

Egyedi önéletrajz sablonnal dolgozom. Ha még nincs meg, akkor töltsd le innen:

* Az önéletrajz sablon letöltésével egyben elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket fogadj a cvshark.hu-tól. A további e-mailekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adom ki. Utálom a spameket, úgyhogy, tőlem soha sem fogsz kapni! Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-110112/2016. számon tart nyilván engem.