CV Shark Podcast 22: Szürke eminenciásból a jövő vezetője – így kommunikálj a szervezeten belül hogy előléptessenek – II. rész

Lerántjuk a leplet a személyes hatékonyság néhány közkedvelt mítoszáról. Rendszereket és stratégiákat adunk, amivel már ma garantáltan javíthatod a munkahelyi hatékonyságodat. Beszélünk főnök-beosztott viszonyról, önfejlesztésről és néhány olyan trükkről, amivel tisztességtelen előnyhöz jutsz a munkahelyeden.

Ha meghallgattad az első részt, akkor már tudod, hogy érdemes a podcast végéig velünk maradnod. Marton Gábor high-performance coach-al beszélgettem.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

A multitasking mítosza

Előfordult már veled, hogy miközben a főnököddel beszéltél telefonon, és válaszoltál egy e-mailre, közben még arra is volt időd, hogy rápillants a facebook üzeneteidre?

Nem vagy egyedül.

Gondolhatnánk, hogy a multitasking (avagy több feladattal való párhuzamos foglalkozás) növeli a hatékonyságunkat, azaz gyorsabban és/vagy több eredményt tudunk elérni. Kevés dolog van távolabb az igazságtól.

Agyunk egyszerre csak egy dologra képes fókuszálni. A multitasking (amit hívhatnánk “switchtaskingnek”, vagy ”feladatok közötti gyors váltásnak” is) ebben az esetben azt jelenti, hogy rövid időközönként több dolog között ugrál a figyelmünk. Ez egy ideig tűnhet úgy, hogy növeli a hatékonyságunkat, azonban a kutatások szerint a multitasking nem csak felemészti a mentális energiánkat, de jelentősen csökkenti a koncentrációs képességünket is.

Ha nem a multitasking, akkor mégis mi a megoldás? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy hatékonyabban és eredményesebben dolgozzunk?

A blokkosítás ereje – a Pomodoro technika

Az alábbi időmenedzsment technikát a legtöbben Pomodoro technikaként ismerik, de nevezik még blokkosításnak, vagy éppen sprinteknek is.

Lényege, hogy a munkaidőt pomodorokra/blokkokra/sprintekre és szünetekre osztjuk, a feladat hatékonyabb elvégzésének érdekében. A pomodorok ideje alatt fókuszált munkavégzés történik, így érdemes arra törekednünk, hogy a zavaró tényezőket lehetőleg teljesen kiiktassuk.

Ne válaszoljunk meg emaileket, ne vegyünk fel telefont, ne csekkoljuk az értesítéseket, és lehetőleg a kollégáink se szakítsanak meg bennünket kérdésekkel!

Adjuk meg a lehetőséget arra, hogy az adott feladatban ténylegesen el tudjunk mélyedni! Ez garantáltan jobb végeredményhez vezet majd!

Kutatások szerint 15 perc fókuszált munkavégzés nagyjából 60 perc multitaskinggal ér fel.

A Pomodoro technika akkor igazán hatékony, ha nem szakítanak félbe.

Néhány praktikus megoldás az ideális körülmények megteremtéséhez:

 • Vonulj el egy üres irodába/tárgyalóba, ahol biztosan nem zavarnak! Itt el tudsz majd mélyedni az adott feladatban.
 • Használj fülhallgatót! Ha nyitott irodában dolgozol, akkor érdemes teljesen leválasztanod a külső zajforrásokat.
 • Válaszold meg a kérdéseket később! Ne hagyd, hogy a kollégáid félbeszakítsák a fókuszált munkát!
 • A telefonodat halkítsd le, és tedd el! Ne legyen karnyújtásnyira! Ne add meg a lehetőségét annak, hogy elvonja a figyelmed egy közösségi média értesítés, egy új hír vagy egy sms!
 • Ütemezd a fizikai szükségleteidet a Pomodorok közötti szünetekre!

Fontos megjegyezni, hogy ezek a módszerek érted vannak, és nem fordítva. Érdemes tesztelned, hogy mely feladatoknál nyújtanak segítséget, és hogyan tudnak igazán támogatni.

Hiszen a nap végén az a cél, hogy hatékonyabb legyél, és nem az, hogy legyen még egy kolonc a nyakadban.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Egy “csodapirula”, amit eddig valószínűleg nem használtál. A határidő, mint hatékonyságnövelő eszköz

határidők a személyes hatékonyság növelése érdekében

80-20-as szabály – a Pareto-elv

Mit jelent a 80-20-as szabály?

Az elmélet egy olasz származású közgazdászhoz, Vilfredo Pareto nevéhez fűződik. Ő alkotta meg a 80-20-as szabályt, mely ma „Pareto elv”-ként is ismert.

Pareto szerint a különböző jelenségek következményeinek 80%-a az okok 20%-ára vezethetőek vissza.

Az eredményeid 80%-a a cselekedeteid és munkád 20%-ának köszönhető.

A Pareto elv szerint egy adott feladatra szánt idő utolsó 20%-ában fogjuk elvégezni a teljes feladat 80%-át. Ha szeretnénk hatékonyabbak lenni és gyorsabban haladni a feladatainkkal, akkor praktikus megoldás, ha olyan határidőket tűzünk ki, amivel mesterségesen javíthatjuk a produktivitásunkat.

Parkinson törvénye

A törvény Cyril Northcote Parkinson brit történész nevéhez fűzödik.

Parkinson törvénye kimondja, hogy egy feladat mindig kitölti a rendelkezésre álló időt. Tehát annyi időt töltünk egy feladat elvégzésével, amennyi időnk rendelkezésre áll, vagyis amennyi időt előzetesen szánunk a feladat elvégzésre.

Érdemes megfigyelned és tesztelned, hogy mi történik, ha egy nagyon szűkös időtartamot adsz meg egy feladatod elvégzésére. Meg fogsz lepődni, hogy kevesebb idő alatt is sikerül befejezni a feladatot. Ráadásul ez nem feltétlenül megy majd a minőség rovására!

Egy hiba, amit mindenképpen kerülj el!

A saját magadnak kitűzött határidőket vedd komolyan! Ha ez nem történik meg, akkor nem fogod elérni a határidő felállításával a vágyott hatást. A határidő nem lehet egy folyamatosan tologatható időpont!

Lehetetlen határidők és szűkös erőforrások

Próbáld ki azt, hogy lehetetlen határidőt szabsz egy feladat elvégzésére! Ez egekbe repítheti a hatékonyságodat, és kissé paradox módon támogat majd az eredményesebb munkavégzésben. Amikor szűkös erőforrással dolgozunk, akkor felszínre tör a kreativitás, és hirtelen olyan dolgokra leszünk képesek, ami korábban lehetetlennek tűnt.

Ezzel a hozzáállással megsokszorozhatod a hatékonyságodat, és új sztenderdet határozhatsz meg magadnak. El fogod hinni, hogy meg lehet csinálni egy adott feladatot harmad annyi idő alatt is, hiszen egyszer már neked is sikerült. Korábban meg sem próbáltad, hiszen az a hiedelem élt a fejedben, hogy ez lehetetlen. Most viszont már tudod, hogy lehetséges.

Nézzünk erre egy példát:

Hallottál-e Roger Bannisterről?

Ő volt az első, aki 4 perc alatt teljesítette az 1 mérföldes távot.

Az eredménnyel átírt egy kollektív mentális határt. Ez lehetővé tette, hogy a következő évben több tucat embernek sikerüljön 4 perc alatt lefutnia a mérföldet.

Sokszor csak elhisszük, hogy valami nem lehetséges, ezért meg sem próbáljuk. Viszont amikor látjuk, hogy lehetséges, mert egyszer valakinek már sikerült, akkor hinni kezdünk abban, hogy mi is meg tudjuk csinálni. Így van ez a szűkös határidőkkel is.

Roger Bannister megváltoztatta a hatékony futás fogalmát

Roger Bannister, 1954-ben, 3 perc 59 másodperc és 4 tizedmásodperc alatt futotta az 1 mérföldet.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

A CEO mindset. Ezt csináld, hogy felfigyeljenek rád!

Egy igazi vezető arról ismerszik meg, hogy nem látja a problémákat, csak a megoldásra fókuszál.

Ahhoz, hogy a jövő vezetőjének lássanak, meg kell tanulnod megoldás fókusszal gondolkozni és kommunikálni. E nélkül soha nem fognak partnerként kezelni.

A managementet soha nem fogja érdekelni, hogy mik az akadályok. Nekik egyedül az lesz érdekes, hogy mi a megoldás.

Ha képes vagy a szervezeten belül mindig megoldásokról beszélni, és javító, fejlesztő szándékkal hozzáállni a problémákhoz, illetve kihívásokhoz, akkor nyert ügyed van. Csak idő kérdése, hogy felfigyeljenek rád.

Alakíts ki jó kapcsolatot a közvetlen feletteseddel!

Kezdeményezz, keresd a kapcsolatot, és tedd könnyebbé a felettesed életét! Ha el tudod érni, hogy bármilyen módon segíted a munkáját, akkor nyert ügyed van.

Kezeld helyén a saját értékedet, és ismered el a felettesed szerepvállalását is! Nem feltétlenül jó, ha mindenért egyedül aratod le a babérokat, de az sem célravezető, ha a háttérben maradsz, és nem veszed ki a részed az elismerésből. Vállald fel magad, és kommunikáld őszintén a saját értékedet a szervezeten belül! Találd meg az egyensúlyt az egyéni szerepvállalás és csapatszintű törekvések között!

személyes hatékonyság a főnök beosztott kapcsolatban

Nagyon fontos, hogy a közvetlen feletteseddel kölcsönösen támogató kapcsolatot ápolj. Ha pozitívan alakítod a róla kialakult képet, és a kiélezett szituációkban biztosítod a lojalitásodról, akkor ez hosszú távon te boldogulásodat is segíti majd.

Például, ha ismered, hogy milyen KPI-ok (Key Performance Indicator) mentén értékelik a főnöködet, akkor van lehetőséged arra, hogy proaktívan támogasd a célok elérésében, és javítsd az eredményességét. Ha látja, hogy támogatod a munkáját, akkor ő is támogatni fog.

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

Stratégiai kapcsolatok

Attól még, hogy valakit nem kedvelsz, viselkedj profiként és legyél segítőkész! Soha ne hátráltasd direktben a közös munkát személyes nézeteltérések miatt! Ha előre szeretnél jutni a karrieredben, akkor olyan emberekkel is meg kell találnod a közös hangot, akik nem a kedvenceid. Mindig törekedj arra, hogy értéket adj!

Ahhoz, hogy előre juss a szervezetben, idővel át kell látnod a munkahelyi viszonyrendszert, és tudatosan kell kialakítanod stratégiai kapcsolatokat!

Akkor fogsz tudni magadról igazán pozitív képet kialakítani, ha el tudod érni, hogy a kollégáid is pozitívan vélekedjenek rólad. Minél több veled kapcsolatos “jó pletyka” kering, annál valószínűbb, hogy az általános vélekedés is pozitív lesz.

Alakítsd tudatosan a személyes márkád a munkahelyen belül, és kommunikáld megfelelően a saját sikereidet! Ha az önbizalom, önazonosság és őszinteség jellemezi a kommunikációdat, akkor pályán vagy.

Önfejlesztés és önismeret

Nagy segítség lehet egy karrier coach, vagy mentor, de akár egy jó könyv is.

olvasás a személyes hatékonyság növelése érdekében

A legjobb könyvek, amiket a podcastban is ajánlunk:

 • Eckhart Tolle – A most hatalma
 • Csattos Ilona – Vedd észre
 • Tony Robbins könyvei
 • Steve Chandler – Wealth Warrior
 • Kyle Cease – I Hope I Screw This Up
 • Robert Koch – The 80/20 Principle
 • David Heinemeier Hansson and Jason Fried – Rework

Hamarosan közös karrier akadémiánk indul. A részletekért kattints a képre!

2018-09-12T10:14:16+00:00

Leave A Comment