Szeretnéd, hogy ne kelljen 15-20 helyre is jelentkezned, amíg az egyik pályázatodra végre válaszolnak? Úgy érzed, releváns tapasztalattal rendelkezel a pozíció betöltésére, a végzettséged és a nyelvtudásod is megvan, sokszor mégsem kapsz visszajelzést? Talán eddig rossz helyen kerested a hibát. Engedd meg, hogy bemutassam az önéletrajz hibák legsúlyosabbikát, amit az álláskeresők többsége rendre elkövet az önéletrajzuk elkészítése során!

Tudod, hogy melyik az önéletrajzod legfontosabb eleme?

A válasz, bár elsőre talán egyértelműnek hangzik, korántsem az. Előre le kell szögeznünk, hogy alapvetően igen sok tévhit kering az önéletrajzokkal kapcsolatban, így arra vonatkozóan is, hogy mi számít a pályázat legfontosabb részének.

Az önéletrajzod legszámottevőbb része a hajtás feletti tartalom.

Mit értünk az önéletrajz hajtás feletti részén?

Bizonyára ismerősen cseng a kifejezés, hiszen manapság már egyre gyakrabban használjuk, és egyre több iparág tartja fontosnak. Hogy csak egy példát említsünk, a honlaptervezés és az online marketing egyik legfontosabb eleme szintén a hajtás feletti tartalom.

Az önéletrajzodnak azt a részét nevezik így, amely digitális megnyitás esetén továbbgörgetés nélkül is látható. Tehát ez az önéletrajzodnak azon része, amellyel az előszűrést végző HR-munkatárs első ízben találkozik.

Jó példa:

Rossz példa:

önéletrajz hibák

A hajtás feletti tartalom egyébként eredetileg a nyomtatott sajtó sajátja volt. Gyakorlatilag ők találták fel, ők alkalmazták elsőként ennyire tudatosan ezt a pozitív első benyomást segítő módszert. Ennek az eljárásnak köszönhető, hogy ma már minden újság (legyen az nyomtatott vagy online) címlapon vagy a weboldal hajtás feletti részén közli a legeladhatóbb híreket, és a legfigyelemfelkeltőbb képeket.

A hajtás feletti tartalom tehát azt a célt szolgálja, hogy a kiválasztásnak már az előszűrési szakaszában is konkrét lépéselőnyhöz juss azokkal a jelöltekkel szemben, akiknek nem sikerült az első pillanatban átadniuk azokat az információkat, melyek a továbbgörgetésre ösztönöznek.

A hajtás feletti rész az önéletrajzban is ennyire fontos?

Túlzás nélkül: napjainkban már élet-halál kérdése is lehet. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy éppen amiatt landol az önéletrajzod a kukában (vagy a lomtárban), mert nem ügyeltél kellőképpen az első benyomásra.

Ha nyomtatott újságot veszel, a címlap miatt veszed meg, vagy a sokadik oldalon megtalálható, egyébként érdekes és értékes hírek miatt?

Ha választanod kell két könyv között, amelyek tartalma megegyezik, nem azt választod, amelyiknek igényesebb, megkapóbb a borítója?

A hajtás feletti rész kimondottan hangsúlyos eleme az önéletrajzodnak. Hiszen gyakorlatilag ez szolgáltatja majd az első benyomást, és mint tudjuk, az első benyomás a kiválasztás során is rendkívül fontos.

Egyes kutatások szerint mindössze 7 másodpercre van szükségünk ahhoz, hogy valakiről véleményt alkossunk. Ráadásul ezek az elsődleges impulzusok alapján meghozott döntések nagyon nehezen írhatók felül. A véleményalkotó előzetes szándéka nélkül pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Éppen ezért, amikor összeállítod az önéletrajzod, komoly figyelmet kell fordítanod arra, mivel szeretnéd meggyőzni az előszűrést végző HR-est arról, hogy megéri továbbgörgetnie az önéletrajzod.

Ha esetleg hasonlóságot véltél felfedezni a marketing és az álláskeresés ezen két módszerében, teljes mértékben igazad van. Az átalakult piaci körülmények hatására már a munkaerő (és a munkáltató is) egy márkát képvisel. A saját márkáját.

És ha eltúlzottnak érzed a dolog fontosságát, hadd hívjam fel rá a figyelmed, hogy a kiválasztást végzők naponta többszáz önéletrajzot néznek át. Ezekből kell 3-6 jelöltet kiválasztaniuk, akiket továbbküldenek a döntéshozóknak. Ha kiszámoljuk, aligha lehetséges, hogy az előszűrés során, egy munkanap alatt mind a többszáz önéletrajz alapos átolvasásra kerül.

Hogyan lehet a megfelelő hatást elérni az önéletrajzod hajtás feletti részével?

Azért tartottam fontosnak írni (és beszélni) a témáról, mert a hozzám ellenőrzésre beérkező önéletrajzok döntő többségében felfedezhető a hajtás feletti tartalom fontosságának teljes figyelmen kívül hagyása.

Ez egyrészt problémás, másrészt viszont hatalmas előnyt jelenthet neked, aki ezt követően átszerkeszti az önéletrajzát, és ezáltal jelentősen lecsökkenti annak esélyét, hogy az előszűrés során a kukában végezze a pályázata.

Rendkívül fontos szempont, hogy hogyan strukturálod az önéletrajzod. Gyakorlatilag azon áll vagy bukik a jelentkezésed, hogy milyen önéletrajz sablont használsz, hogyan helyezed el a különböző információkat, milyen rendszer szerint haladsz, és hogyan áll össze az egész jelentkezésed.

A letisztult, tudatosan felépített önéletrajz a siker kulcsa.

Azt javaslom, ha nem szeretnél sok időt szánni a jól strukturált önéletrajzod elkészítésére, töltsd le azt a sablont, amit én is használok.

* Az önéletrajz sablon letöltésével egyben elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket fogadj a cvshark.hu-tól. A további e-mailekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adom ki. Utálom a spameket, úgyhogy, tőlem soha sem fogsz kapni! Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-110112/2016. számon tart nyilván engem.

Mit NE rakjak az önéletrajzom hajtás feletti részébe?

Számos alkalommal találkoztam azzal a hibával, hogy pályázók az önéletrajzuk felső részében (hajtás felett) egy nagy méretű képet helyeznek el. Ezek a képek a 20-as betűmérettel szedett névvel, a félkövér lakhelymegjelöléssel és az egyéb, a kiválasztás és az előszűrés tekintetében teljesen lényegtelen információkkal együtt gyakorlatilag nullára csökkentik a pályázó esélyét arra, hogy a kiválasztást végzők továbbolvassák az önéletrajzát.

Te nyilvánvalóan nem szeretnél ugyanebbe a hibába esni, ezért mutatok egy listát arról, mit kell száműznöd az önéletrajzod hajtás feletti részéből:

  • a családi állapotod,
  • a hobbid,
  • a lakcímed,
  • és indokolatlanul sok helyet foglaló fotót.

Ezeknek az adatoknak nincs keresnivalójuk a hajtás feletti részben, hiszen semmi olyan információt nem tartalmaznak, amely a szakmai rátermettséged támasztanák alá.

Ezekre a hibákra az imént mutattam példát, de nézzük újra:

önéletrajz hibák

Mit rakjak az önéletrajzom hajtás feletti részébe?

Itt olyan információkat érdemes feltüntetned, amelyek valóban fontosak és relevánsak a megpályázott pozíció tekintetében.

Ha például van már korábbi munkatapasztalatod, vagy olyan elért eredményed, amely a szóban forgó szegmensben előnyt jelenthet, mindenképpen érdemes megjelenítened azt hajtás felett.

Ha tisztában vagy vele, hogy pontosan mely cég vezetői olvassák majd az önéletrajzod, még jobban tudod optimalizálni a jelentkezésed.

Viszont pályakezdőként sincs okod csüggedni. Bár releváns munkatapasztalatokat valószínűleg nem tudsz feltüntetni, van viszont más, amivel elnyerheted a kiválasztást végző személy azonnali szimpátiáját, felkeltheted az érdeklődését.

Ha például nívós egyetemre jártál, kiemelkedő tanulmányi átlagod volt, nemzetközileg elismert nyelvvizsgával rendelkezel vagy OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) helyezést értél el, az mindenképpen kerüljön az önéletrajzod hajtás feletti részébe.

A munkakör betöltéséhez szükséges idegennyelvi ismereted jelenlegi szintjének megjelölése is előnyt jelenthet.

Természetesen kellenek személyes adatok is a hajtás feletti részbe, viszont éppen csak annyi, amennyi szükséges. A legfontosabb, hogy ott legyen a neved, a telefonszámod, az e-mail-címed, illetve a nemzetiséged, vagy az esetleges költözési hajlandóságod, amennyiben külföldi vagy a lakhelyedtől távoli pozíciót pályázol meg.

Ha többet szeretnél tudni a sűrűn elkövetett önéletrajzi hibákról, illetve a hajtás feletti tartalom fontosságáról, hallgasd meg a témában rögzített podcastom, illetve töltsd le az ezek alapján készített önéletrajzi sablonom is, amivel megfelelően struktúrálhatod a saját pályázatod is.

Az említett önéletrajz sablont innen tudod letölteni:

Ha szeretnél többet megtudni az önéletrajz hibákról, akkor katt ide.