Hogyan legyen 30-40 éves korodra havi nettó 1 millió forintos fizetésed? Miért fontos az, hogy legyen megtakarításod? Miért kell biztos anyagi háttér ahhoz, hogy alkupozícióban legyél álláskereséskor? Szekeres Csabával a karriertervezés fontosságáról beszélgettem.

Ma a legtöbbünknek kizárólag a bér ad lehetőséget arra, hogy megtakarítást halmozzunk fel és, hogy megvalósítsuk az anyagi céljainkat. Általában fizetésből veszünk házat, lakást, autót és ebből látjuk el a legalapvetőbb szükségleteinket is.

Mennyit érdemes félrerakni?

Csaba szerint már az első fizetésünkből érdemes 10-15%-ot elkülönítenünk és megtakarításként kezelnünk.

Ahhoz, hogy az évek során felépüljön egy 6-12 hónapra elegendő vésztartalék, ahhoz nem elég időszakos jelleggel gondolnunk a megtakarításra, hanem rendszeresen és tervezetten kell öngondoskodnunk. Ez a vésztartalék nagyon fontos, hiszen fedezetet jelenthet egy váratlan kiadás esetén. Ilyen lehet az álláskeresés is.

karriertervezés

Akár tervezzük a váltást, akár váratlanul ér a szituáció, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit jelent az időszakos bevételkiesés.

Fontos tudnunk, hogy mennyi ideig tudjuk a jelenlegi megtakarításainkkal átvészelni ezt az időszakot. Mit engedhetünk meg magunknak és hol tudjuk meghúzni a nadrágszíjat.

Ahhoz, hogy átgondolt döntéseket hozhassunk, ismernünk kell a saját költési szokásainkat és különbséget kell tudnunk tenni a szükséges és az impulzív vásárlások között.

Csaba azt ajánlja, hogy legalább félévnyi megtakarítással rendelkeznünk kell, ahhoz, hogy magabiztosan kezeljük a váratlan helyzetet.

Ahogy ő fogalmaz:

„Nehéz azzal a tudattal állást keresni, hogy jövő héten már nem tudunk a boltban fizetni, ha nem fogadjuk el a kínált ajánlatot.”

Ha nincs megtakarításunk, akkor nincs alkupozíciónk.

Nem fogunk merni nemet mondani egy ajánlatra, hiszen ott fog motoszkálni bennünk, hogy mi lesz, ha nem lesz másik. Nem beszélve arról, hogy a béralkunál is bátortalanabbak leszünk, ami érződni fog majd az elért eredményekben. Hosszú távon ez pedig kíméletlenül súlytani fogja az életminőségünket és a jövőbeli lehetőségeinket.

A kisebb mozgástér azt eredményezheti, hogy végső soron egy olyan ajánlatot kell elfogadnunk, ami szakmailag visszalépés és/vagy anyagilag kedvezőtlen. Ez, ha nem is végzetes, de mindenképpen törést jelenthet a karrierünkben.

Egy ilyen helyzetet könnyen elkerülhetünk, ha tudatosan tervezzük a pénzügyeinket és minél hamarabb elkezdünk megtakarítást felépíteni. Ehhez akár évek is kellenek, így sosincs korán elkezdeni.

Mennyit kell legalább keresnünk ahhoz, hogy félre tudjunk tenni a fizetésünkből?

Csaba azt mondja, hogy legalább nettó 160-180 ezer forintot kell keresnünk, ahhoz, hogy abból legyen lehetőségünk megtakarítani. Ha valaki nettó 100-120 ezer forintot keres, abból igazán nagy kihívás félretenni, ha egyáltalán lehet.

Jobb kereset esetén viszont akár exponenciálisan is nőhet a megtakarítási hajlandóság, így érdemes abba energiát fektetni, hogy minél hamarabb emelkedjen a fizetésünk. Ez történhet előléptetés, nagyobb felelősségi kör vállalása, kiemelkedő teljesítmény felmutatása vagy munkahelyváltás következtében is.

Általában könnyebb a bevételeinket növelni, mint a kiadásainkat csökkenteni. Hiszen olyan állandó kiadásokból, mint a lakhatás, étkezés, utazás idővel nehéz lefaragni. Van egy alapvető életszínvonal, amit elvárunk és szeretnénk is fenntartani.

Csaba szerint fontos, hogy a költéseink összhangban legyenek a keresetünkkel és nem éljünk jobb életszínvonalon, mint, amit megengedhetünk magunknak. Hiszen ez nagyon komolyan meg tudja magát bosszulni. Bármennyit is keresünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy feléljük a teljes jövedelmünket.

A saját jólétünk és biztonságunk érdekében kritikusan fontos, hogy idővel felépítsünk egy anyagi védőhálót, amivel védekezhetünk a váratlan események ellen. Továbbá ez lehetővé teszi azt is, hogy nyitottabban álljunk a lehetőségekhez és bátrabban kezdjünk bele valami újba.

Mik az első lépések az anyagi biztonság megteremtéséhez?

Csaba szerint érdemes először megfigyelnünk magunkat és a költési szokásainkat.

A tudatosság kialakítása erőfeszítésekkel jár. Van, akinek nehezebben megy és van, akinek könnyebben. Azt ajánlja, hogy kezdjük el követni a költéseinket és próbáljuk meg feltérképezni, hogy mire mennyit költünk. Így később látni fogjuk azt, hogy mik azok a költések, amik problémásak.

Ha már pontosan tudjuk, hogy hol és min érdemes spórolnunk, akkor sokkal könnyebben tudunk tervezni. Így egy esetleges krízishelyzet esetén, tudni fogjuk, hogy hol érdemes meghúznunk a nadrágszíjat. Ráadásul ez a tudatos tervezés lehetővé teszi azt is, hogy viszonylag rövid idő alatt elkezdhessünk megtakarításokat felhalmozni.

Annak érdekében, hogy ez sikerüljön érdemes tisztában lennünk a pontos helyzetünkkel és a jelenlegi céljainkkal. Ez pedig csak úgy működik, ha tudjuk, hogy mennyit költünk.

Szánjuk rá az időt és számoljuk ki, hogy havonta mire és mennyi pénz megy el.

Tudnunk kell, hogy mik a fix kiadásaink és mekkora összegre van szükségünk, ahhoz, hogy ezeket 6-12 hónapig fedezni tudjuk.

Ha ez megvan, akkor jön a nehezebb rész: megtervezni, hogy miről kell esetlegesen lemondanunk annak érdekében, hogy havi szinten tudjuk növelni a megtakarításainkat.

Szinte biztos, hogy mindenkinek van valamilyen olyan rendszeres kiadása, ami szükségtelen és akár megtakarítás is lehetne. Ilyenek például az impulzív kiadások, amikor a boltban még bedobunk a kasszánál egy rágót vagy egy csokit. Ezeket kell megcélozni és megtakarítássá alakítani.

Ha szigorúan el tudjuk különíteni, hogy mi szükséges és mi a vágyott, akkor könnyebben fogunk tudni mérlegelni és döntést hozni. Persze lesznek kisebb csaták, amiket elvesztünk magunkkal szemben. De ez normális, hiszen egy ilyen változás nem megy egyik napról a másikra.

Szokást kell kialakítanunk, és ez időbe telik.

Mitől lesz valaki kiemelkedően sikeres? Mitől függ, hogy mennyi pénzt keresünk?

mi kell a sikerhez

Csaba szerint a 20-30 éves korosztályban még nem annyira nyílik ki az olló, itt még nincsenek igazán nagy különbségek. Ráadásul jobban érződik, hogy ki honnan jön, és milyen háttérrel rendelkezik. Úgy látja, hogy az átlagfizetések nettó 120 és 300 ezer forint között mozognak szektortól függően.

A 30-40 éves korosztályban viszont már elképesztő különbségek lehetnek. Sokan itt már elérik a havi nettó 1 millió forint fölötti keresetet is. De olyan is van, aki megragad egy adott szinten és nem tud továbblépni. Ez általában abból fakad, hogy nem kereste a lehetőségeket és nem váltott elég alkalommal pozíciót vagy munkahelyet. A siker szerinte a következő dolgokban keresendő:

  • kemény munka és nagy munkabírás

  • invesztáció a személyes fejlődésbe

  • kapcsolatrendszer tudatos építése

  • énmárka építés

  • tudatos tervezés

Ami újra és újra visszaköszön a beszélgetés során az az, hogy a kemény munkát bizony nem lehet megspórolni. Csaba is rengeteget áldoz a szabadidejéből a hivatására, ami szerinte hosszú távon megtérül, hiszen minőségibb munkát tud végezni és az ügyfeleivel is jobb kapcsolatot tud kialakítani.

Azzal zárjuk az interjút, hogy kritikusan fontos, hogy legyen megtakarításod, és hogy tudatosan tervezd a karriered. Sose késő elkezdeni és mindig lehet változtatni. Hallgasd meg az interjút, mert sok dolog bizony kimaradt a cikkből. Például a viccek is.

CV Shark Önéletrajz Sablon

Egyedi önéletrajz sablonnal dolgozom. Ha még nincs meg, akkor töltsd le innen: