CV Shark Podcast 19: Angol állásinterjú tippek Kővári Edinától

Hogyan találd meg azokat a személyes történeteidet, amelyekkel bármelyik angol állásinterjún ki tudod vágni magad? Hogyan mutasd be hitelesen, hogy mire vagy képes és miben vagy a legjobb? Angol állásinterjú tippek és néhány nélkülözhetetlen gondolat a győztes önéletrajzhoz. Kővári Edinával beszélgettem.

Így küszöböld ki a bukást

Mérd fel az angolodat, mielőtt nekiugrasz a jelentkezésnek.

Ha olyan irodai munkára jelentkezel, ahol mindennapi szinten kell használnod szóban és írásban a nyelvismereted, akkor 10-es skálán legalább 7-esnek kell lenned.

Ha pedig olyan vállalathoz mész, ahol külföldről kapod az instrukciókat, telefonon és emailben kell riportolnod, akkor a 9-10-es szintre lesz szükséged.

A magyar álláskeresők kb. 10%-a hozza a 7-es szintet, aki pedig ezen a szinten van (vagy e fölött), az lényegesen többet keres az átlagnál.

Ha szakmailag nem te vagy a legmegfelelőbb az állásra, de erős angol nyelvtudásod van, akkor szinte tisztességtelen előnnyel indulsz a versenyben.

Így tudod felmérni a nyelvtudásod

 • 7-8-as szint:

Nem okoz gondot, hogy a munkádat részben angolul végezd. Fel tudod venni a telefont, meg tudsz válaszolni szakmai kérdéseket és prezentálni is tudsz angolul.

 • 9-10-es szint:

Ki tudsz szolgálni egy külföldi vezetőt és gond nélkül riportolsz angolul is. Képes vagy arra, hogy egy olyan munkakört is elláss, ahol a munkavégzés nyelve kizárólag az angol.

Hogyan tudod fejleszteni a nyelvtudásodat?

Ha eltöltesz 2-3 hetet anyanyelvi környezetben vagy beiratkozol egy nyelvtanfolyamra azzal már nagy áttörést érhetsz el.

Rövid idő alatt eljuthatsz oda, hogy folyékonyan és magabiztosan beszélj angolul, akár hosszú órákon keresztül is. Ez azért fontos, mert az interjún nemcsak azt fogják nézni, hogy mennyire beszélsz helyesen, hanem azt is, hogy elfáradsz-e egy hosszabb idegen nyelvű beszélgetés alatt.

Így lesz vonzó angol önéletrajzod

angol állásinterjú vónzó önéletrajz
 • Légy tömör!

Senki nem kíváncsi arra, hova jártál általános iskolába, vagy mit csináltál 15 évvel ezelőtt. Azt add a HR-esnek, amire szüksége van.

 • Nem kisregény, nem nyelvvizsga

Ne a nyelvtani ismereteiddel akarj villogni az önéletrajzodban. Helyette használj inkább változatos kifejezéseket, a gazdag, széles szókincs jobb benyomást kelt, mint a körülményes fogalmazás.

 • Ne a magyar anyagodat fordítsd le

Nincs cikibb a tükörfordításnál. Egészen más a magyar és az angol szakzsargon, nem beszélve arról, hogy maga a nyelv is más logikával működik. Írd meg először angolul az önéletrajzodat, használd a lehető legkompaktabb nyelvi formát és csak utána ugorj neki a magyar verziónak. Az angol szakmai nyelv fő ismérve a lényegre törő, egyszerű fogalmazás. Ha ezt a formát hozod, sokkal meggyőzőbb leszel, mint egy esetlen, magyar szerkezetekkel dolgozó önéletrajzzal.

 • Több szem többet lát!

Ha úgy érzed kész vagy, mutasd meg egy anyanyelvi beszélőnek az önéletrajzodat. Lehet, hogy jól beszélsz angolul, de érdemes olyannak is megmutatni, aki pontosan ismeri a nyelvi környezet bevett fordulatait.

Így készülj fel az angol állásinterjúra

angol állásinterjú felkészülés
 • Ismerd meg magad!

Légy tisztában az erősségeiddel és azokat domborítsd, amelyek az adott munkához szükségesek.

 • Ismerd meg a céget!

Olvasd el a vállalat weboldalát angolul, nézd végig, milyen szavakat használnak és építsd be őket a szókincsedbe.

 • Profilozd a vállalatot!

Emeld ki azokat a dolgokat, amik közösek bennetek és ezekre fókuszálj az interjún.

 • Légy őszinte!

Teljesen felesleges olyat mondani magadról, amiről azt gondolod, hogy elvárja a HR-es. Ha mást mutatsz, mint a valóság, és ezért vesznek fel, akkor az rövid időn belül ki fog derülni. Te rosszul fogod magad érezni, ők pedig nem fogják érteni, mi történt. Aztán a próbaidő végeztével vagy te, vagy ők akarnak majd véget vetni a gyönyörűen induló kapcsolatotoknak…

 • Szánj időt a felkészülésre!

Ha eldöntötted, hogy angol nyelvű környezetben, vagy multinacionális cégnél akarsz dolgozni, akkor építsd be az angolt a mindennapi életedbe. Ezernyi lehetőséged van a nyelvtudásod fejlesztésére. Ne spórolj az erre fordított idővel!

Így leszel meggyőző az angol állásinterjún

meggyőző angol állásinterjú tipp
 • Készülj fel, de ne tanuld be a mondandódat!

Az angol állásinterjú is csak egy beszélgetés, ahol az egyik legfontosabb dolog a természetesség. Ha előre betanult mondatokat szajkózol, azt érezni fogja a beszélgető partnered is és nem fogsz jó benyomást kelteni. Ez ellenben nem jelenti azt, hogy az interjúfelkészülést megspórolhatod. Nézz utána a cégnek és készülj fel rendesen.

 • Beszélgetés, nem nyelvvizsga

Kíváncsiak a nyelvtudásodra, de nem dől össze a világ, ha elejtesz pár nyelvtani hibát. Az igazi probléma inkább az, ha elveszted a magabiztosságodat a hibától.

 • Ne várj azonnali visszajelzést

A legtöbb HR-es fapofával üli végig az interjút és nem fog bólogatni, vagy mosolyogni miközben a sztorijaidat meséled. Nem érdemes leblokkolni az egyoldalú kommunikációtól, ez a viselkedés nem a nyelvtudásodnak, hanem a helyzetnek szól.

 • Ha nem érted, kérdezz vissza

Ha nem érted a kérdést, többre mész azzal, ha visszakérdezel, mintha egy teljesen más kérdésre válaszolnál.

 • Kerüld a töltelékszavakat

Ha azt gondolod, hogy a töltelékszavakkal időt nyersz, akkor elárulom: tévedsz. Ezzel csak a HR-esek idejét rabolod, az üzenetedet pedig felhígítod.

 • A melléknévek a barátaid

Az angoltudásodat igazán meggyőzővé a változatos melléknévhasználattal teheted. Magasabb szintű nyelvtudásról tehetsz tanúbizonyságot, ha nem ugyanazzal a 2-3 jelzővel írod le magadat és az eddigi tapasztalataidat.

A sikered kulcsa Kővári Edina szerint

Aktív Linkedin használóvá kell válnod! Regisztrálnod kell! Ez a minimum, amit meg kell tenned magadért, és más biztosan nem fogja.

Álláskeresőként, tudatos karrierépítőként a Linkedin kötelező eszköz. Egyértelmű, hogy ott kell lenni.

Linkedinen a munkáltatók ingyen kutathatnak a megfelelő szakemberek után, ellentétben a Profession.hu-val vagy a többi hazai karrier portállal, ahol ezért bizony fizetni kell. Hatalmas hiba pont onnan kizárnod magad, ahol a legtöbb lehetőség találhatna rád.

Időben el kell kezdened a személyes márkádon dolgozni. Érdemes az online közösségi térben is kapcsolódni az ismerőseidhez, ajánlásokat szerezni és tudatosan építkezni.

Linkedin feliratkozás

Ha az álláskeresés hajrájában akarsz felépíteni egy nyerő Linkedin profilt, akkor annak tűzoltás lesz a vége. Az pedig sosem hatékony. Tedd bele a munkát ma és legyen ez is a felkészülésed része!

Ha angol állásinterjú felkészülés, akkor Kővári Edina

Az allasinterjuangolul.hu alapítójának missziója

“Célom egy olyan fejlesztő és támogató környezet kialakítása, ahol a kérdéseket megválaszoljuk, ahol új kapcsolatok alakulnak, és hasznos, kompetens és azonnal alkalmazható tudást nyújtunk. Nagy öröm látni, amikor valaki a közös munkánk eredményeként képes megvalósítani az álmait.”

2018-09-15T13:14:30+00:00

Leave A Comment