Nyerő önéletrajz nélkül elképzelhetetlen az álláskeresés sikere, de ezt már biztosan tudod! De felmerülhet kérdésként, hogy bejuttathat-e állásinterjúra egy professzionális önéletrajz sablon? Egyáltalán megéri-e sémát használni a CV-dhez?

A cikkben többszáz sikeres CV Shark pályázó tapasztalata alapján válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket. Sőt, ezen felül az önéletrajzírás általunk javasolt 12 pontját is megosztjuk veled. Vágjunk is bele!

Megéri-e önéletrajz sablont használni álláskeresésnél?

Egy fa asztalon elhelyezett modern önéletrajz, mellette egy toll, egy csésze kávé és egy kis zöld növény látható.

Igen, feltéve, ha sikerül helyén kezelned a sablon funkcióját és hozzáadott értékét. Kétségtelen előny, hogy egy rendezett formula kellően strukturált, könnyen áttekinthető, esztétikus formátumot kölcsönözhet az önéletrajzodnak.

Segíthet abban is, hogy egyetlen lényeges információmorzsát se hagyj ki az anyagodból. Ha profi, önmagára igényes „iparági főnyeremény” benyomását szeretnéd kelteni a pályázatoddal, egy jó önéletrajz sablon megadhatja ehhez az alapokat.

Ez az, amit a CV-formula megadhat neked. Nem többet, nem kevesebbet.
Kulcsfontosságú, hogy ezt tisztázd magadban.

Bejuttathat-e állásinterjúra önmagában egy önéletrajz sablon?

Professzionális megjelenésű álláskeresők, kezükben papírokkal, várakoznak egy állásinterjúra.

Spoiler-veszély, önmagában nem. A munkáltató érdeklődését felkelteni képes tartalom nélkül a legprofibb séma is csak félkarú óriás.  Mintha egy elegáns Armani öltönyt vennél fel, de ízléstelen gagyi kiegészítőkkel elrontanád az outfitet. 

A nadrág és a zakó csupán az alapot biztosítja. A mindent elsöprő összhatáshoz ez még kevés. Egy pár elegáns cipő, színben és stílusban harmonizáló öv, ing, nyakkendő és karóra hiányában nem lesz tökéletes az összkép.

Tehát önmagában a világ legprofibb önéletrajz sémája sem fog interjú meghívót hozni. 

„De akkor mégis mivel juthatok be?” – kiváló a kérdésed. Mindjárt rátérünk arra is. De előbb tisztáznunk kell még egy fontos dolgot.

Milyen a felejtős, és milyen a használható önéletrajz sablon?

Ha ránk hallgatsz, a csilli-villi kreatív designer CV-formulákat messziről elkerülöd. Ezek egyedüli előnye ugyanis pusztán a kinézetük. Márpedig az önéletrajzodnak nem az a célja, hogy jól nézzen ki. Hanem az, hogy interjú meghívást kapj!

Ennek szellemében válassz olyan sablont, ami

  • egy oldalnál nem hosszabb;
  • jól strukturált, átlátható;
  • lehetővé teszi, hogy célcsoportodat érdeklő tényezőkről írj benne és felkeltsd a figyelmet;
  • könnyen szerkeszthető.

Mostantól legyen ez a személyes csekklistád. Csak olyan formátum jöhet szóba, amelyik minden ponton átmegy.

Az önéletrajzírás 12 pontja (szerintünk)

Az önéletrajzod valódi értékét a benne feltüntetett kvalifikációk, eredmények, tapasztalatok és készségek adják. A sablon biztosítja az alapot, de a tartalomnak relevánsnak és meggyőzőnek kell lennie, hogy kiemelkedj a tömegből és megcsörrenjen a telefonod.

Ha a többszáz sikeres álláskereső példáján keresztül tökéletesített CV Shark önéletrajzíró metódus műhelytitkai érdekelnek, akkor ezt az anyagot érdemes megnézned. Viszont az önéletrajzírás – szerintünk – legfontosabb 12 pontját máris összefoglaljuk neked:

Rajzolt csekklista az önéletrajzírás 12 lépéséről.

Memorizáld, mentsd el magadnak, nyomtasd ki, tartsd észben. Aztán ennek alapján írd újra az anyagod, mielőtt megpályázod az álommelót.

Konklúzió

Egy jól megválasztott önéletrajz sablon lehet hasznos eszköze az álláskeresésednek. De az eredményesség, vagyis az állásinterjú meghívások kulcsa a tartalom. Ezek alapján a helyedben így állnánk neki a „munkának”:

  • Kutatómunka, az általad kiszemelt pozíciók és munkáltatók kritériumainak alapos átnézése.
  • Saját eredményeid, releváns munkatapasztalataid, készségeid listázása.
  • Önéletrajz sablon kiválasztása.
  • Szerkesztés és átnézés.
  • Kiszemelt pozíciók megpályázása.

Tedd fel a kérdéseid kötelezettségmentesen, itt tudsz időpontot foglalni stratégiai beszélgetésre.