Álláskeresésnél egy versenyképes önéletrajz értéke felbecsülhetetlen. Olyan, akár egy univerzális belépőkártya, amely a legjobb cégek tárgyalótermeibe is bebocsátást enged. Még akkor is, ha többszáz másik jelölttel kell versenyezned az állásajánlatért.

Mégis hogyan tehetsz szert ütőképes CV-re, ha a mostani anyagod egyáltalán nem mondható kompetitívnek? Ennek a célravezető lépéseit ismerheted meg a bejegyzésből.

Mitől lesz egy önéletrajz versenyképes?

Irodai környezetben dolgozók sorakoznak a rajtvonalnál, mintha versenyezni készülnének. A téma a versenyképes önéletrajz írása, ami azt jelképezi, hogy a potenciális munkavállalók versenyben állnak egymással a legjobb önéletrajz elkészítéséért.

Célszerű a kérdést a CV elsődleges célja felől megközelíteni. Az önéletrajzod a figyelemfelkeltés eszköze

Fel kell csigáznia a potenciális munkáltatók érdeklődését és mindenekelőtt be kell, hogy juttasson állásinterjúra.

A pályázati anyagodnak ezt a lehető legnagyobb hatékonysággal kell hoznia. Még a legígéretesebb pozíciók esetében is, ahol több százan pályáztok ugyanarra az állásra. Ütőképes CV nélkül labdába sem rúghatsz a komolyabb helyeken.

Versenyképes önéletrajznak nevezzük azt,
ami kiemelt hatásfokkal juttat be interjúkra
és ezzel megolajozza önmagad értékesítését a munkaerőpiacon.

Mi a különbség hagyományos és versenyképes önéletrajz között?

Hagyományos önéletrajz vs versenyképes önéletrajz. A bal oldalon egy egyszerű, hagyományos önéletrajz látható, amely alapvető információkat tartalmaz. A jobb oldalon egy professzionális, jól megtervezett, versenyképes önéletrajz szerepel, amely kiemeli a jelentkező legfontosabb képességeit, tapasztalatait és eredményeit, vizuálisan vonzó formátumban.

Tegyük fel, hogy megpályázol 10 db releváns pozíciót. Versenyképesnek akkor tekinthető a pályázati anyagod, ha legalább 3-4 helyen továbbjutsz a telefonos vagy személyes beszélgetésig

Akik CV Shark önéletrajzkészítési elvek mentén dolgozzák ki az anyagukat, gyakran ennél is jobb arányokat produkálnak.

Az önéletrajzod minősége vízválasztó az elhelyezkedésed szempontjából. Ha a saját anyagodban is felfedezni véled az old-school, idejétmúlt dokumentumok hibapontjait, célszerű mielőbb változtatnod:

 • munkatapasztalatok tényszerű felsorolása;
 • felesleges információk halmozása;
 • sablonos megfogalmazások;
 • hosszú, unalmas formátum;
 • pozitív figyelemfelkeltésre alkalmas elemek kihagyása.

Miért fontos mindez?

Az álláskeresés kőkemény versenyhelyzet, ahol Cápatörvények uralkodnak.. Minél magasabb fizetésre, karrier szintre és presztízsre vágysz, annál kompetitívebbnek kell lenned. 

Egy hagyományos CV-vel beszállni ebbe a vetélkedésbe olyan, mintha Trabanttal indulnál a Forma-1 mezőnyében.

Lássuk, milyen lépések mentén tehetsz szert egy nagyságrendekkel ütősebb anyagra.

Az önéletrajzírás általunk javasolt nulladik lépése

Fa kockákon a 'RESEARCH' szó látható, amelyek egy újság oldalán vannak elhelyezve, amely különböző táblázatokat és adatokat tartalmaz. Az önéletrajz írás nulladik lépése a kutatómunka.

Egy átlagos álláskereső azért nem képes az átlagnál jobb eredményeket elérni, mert ezt a lépést kispórolja. Talán neked sem fog tetszeni, de kutatómunka nélkül szinte lehetetlen versenyképes önéletrajzot alkotni. 

Nulladik lépésként tehát kutatnod kell. Tüzetesen elemezned kell a számodra kecsegtető álláshirdetéseket. Mi 5+ befektetett órát szoktunk javasolni, mielőtt klaviatúrát ragadnál a CV megírásához. 

Hogy minek nézz utána az általad kinézett pozíciók leírásában:

 • szakmai elvárások;
 • a munkakörrel járó feladatok;
 • teljesítmény kritériumok;
 • soft-skillek;
 • preferált személyiségjegyek.

„De ez nagy meló, megéri?” – ha komolyak a karrier céljaid, akkor efelől ne legyenek kétségeid. Egy álomállás álomfizetéssel meg kell, hogy érjen néhány óra befektetett kutatómunkát!

Így lesz a kutatás eredményéből versenyképes CV

Láttál már mozi előzetest, ami után azt érezted, „ez elképesztően érdekel, muszáj látnom”? Az önéletrajzodnak ilyen erőteljes kíváncsiságot kell kiváltania. Ezért van szükség alapos kutatómunkára.

Elvégre nem tudsz olthatatlan érdeklődést kiváltani, ha nem tudod, mit akar a másik! De ha nem vagy rest elvégezni a kutatómunkát, nyílt könyv lesz előtted a piac kívánalma. Következhet az önéletrajzod felturbózása. Mutasd be a CV-d segítségével, hogy

 • képes vagy eleget tenni a szakmai elvárásoknak.
 • kompetens vagy a munkakörrel járó feladatok elvégzésére.
 • hozni tudod a teljesítmény kritériumokat.
 • jellemzők rád az előnyben részesített soft-skillek.
 • a preferált személyiségjegyeket mintha csak rólad mintázták volna.

Ebben a blogbejegyzésben nem fogunk mélyebben belemenni az írás részleteibe. Ha szeretnéd, hogy megtanítsunk a CV Shark önéletrajzkészítés műhelytitkaira, akkor ezt a lehetőséget ajánljuk a számodra.

Mérhető-e az önéletrajzod versenyképessége?

Abszolút! Egy faék egyszerűségű matematikai képlettel meg tudjuk határozni a pályázati anyagod legfontosabb KPI-mutatóját:

Lehet, hogy a mostani anyagoddal ez a szám inkább a 0-hoz konvertál. Például ebben az esettanulmányban is megmutatjuk, hogyan teheted sokkal kompetitívebbé az önéletrajzodat. Még akkor is, ha most alig tapasztalsz érdeklődést egy-egy leadott pályázat után.

Általad leadott pályázatok / Interjú meghívók = CV-d hatékonysága X%-ban

Senki nem születik nyerő CV-vel a tarsolyában. Kellő tanulással, utánajárással és invesztícióval viszont neked is lehet olyan pályázati anyagod, amivel igazán magas szinteken is labdába rúghatsz. Minden azon múlik, kész vagy-e lépni ebbe az irányba?

Mi lesz a következő lépés?

Egy fekete táblára rajzolt ábra, amely egy lépcsőn felfelé haladó figurát ábrázol, mellette pedig a 'WHAT'S NEXT?' felirat és egy nagy kérdőjel látható. A kép a következő lépés fontosságát szimbolizálja.

Most, hogy végére értél a cikknek, kétféle forgatókönyv lehet. 

 • Nem csinálsz semmit, és minden megy tovább ugyanúgy.
 • Elindulsz a versenyképes önéletrajzod felé vezető úton.

Jó hír, hogy ha b) opciót választod, nem kell egyedül menned. Ha még nem érzed 100%-ig késznek magad, itt tudsz időpontot foglalni egy ingyenes stratégiai beszélgetésre.