Létezik-e képlet a legnehezebb állásinterjú kérdések hatásos megválaszolásához? Melyik az a módszer, technika vagy eszköz, ami lépésről lépésre követhető mintázatot ad a kezedbe, hogy a döntő pillanatban képes legyél meggyőzni a tárgyalóasztal másik oldalán ülőket?

A cikkből a STAR módszer lényegét ismerheted meg. Olvass tovább és sajátítsd el a mindent elsöprő interjú válaszok kidolgozásának módszerét.

Mi az állásinterjú kérdések sikeres megválaszolásának kulcsa?

Egyetlen szó. Felkészülés. A felkészültséged szintje határozza meg, hogy az ígéretes vagy a felejtős jelöltek táborát erősíted.

Állásinterjún nem bízhatsz az improvizációban. Elég a legapróbb hiba, és máris kihúzhatnak a potenciális jelöltek közül. Pláne azoknál a munkáltatóknál, ahol a kiválasztás nem a legalkalmasabb jelölt megtalálásáról, hanem az alkalmatlannak tűnők leghatékonyabb kizárásáról szól.

Felkészültség nélkül nincs kiválóság. Igen ám, de felkészülés és felkészülés között is van különbség. Ha álmaid állására hajtasz, nem lesz elég a leggyakoribb állásinterjú kérdések átolvasása.

Mostantól készülj a profi standuposok módszerével

Színpadi mikrofon áll egy vörös függöny előtt, készen áll a fellépésre.

Láttál már standup comedy előadót élőben? A legjobbak zseniálisak abban, hogy látszólag spontán szórják a poénokat, a közönség jobbra-balra dől a nevetéstől. De ne tévesszen meg a látszat! A frenetikus poénok, a tapsvihart érdemlő performansz mögött kőkemény felkészülés rejlik.

A legnépszerűbb standup comedy előadók előre megírt script alapján dolgoznak. Azért, hogy

 • kontroll alatt tartsák a műsor menetét;

 • ha el is bizonytalanodnának, gyorsan visszataláljanak az előzetes forgatókönyvhöz.

Mostantól neked is úgy kellene készülnöd minden interjúra, mint egy vérprofi standupos. Annyi különbséggel, hogy nem a poénokat, hanem a neked szegezett kérdések frappáns válaszait írod meg előre. Mindjárt megmutatjuk a legkézenfekvőbb sablont mindehhez.

STAR módszer, amivel a kőszívű interjúztatót is magad mellé állíthatod

A STAR módszer az állásinterjú kérdések megválaszolásának speciális technikája. Egyszerű, de annál hatásosabb. Praktikus formátumot ad a kezedbe, hogy meggyőző választ adhass akár a legtrükkösebb kérdésekre is.

Jobban mondva STAR válaszokat, amelyek az angol mozaikszó mentén állhatnak össze:

 • Situation: vázolj fel egy konkrét helyzetet a karrieredből, ami releváns a kérdésre.

 • Task: írd körül, mi volt a feladatod az adott helyzetben.

 • Action: magyarázd el pontosan, milyen lépéseket tettél a probléma megoldására.

 • Result: oszd meg, milyen eredményeket sikerült elérni így.

Egy STAR válasz frappáns, mégis minden szükséges részletre kiterjedő. Kiszolgálja az interjúztató érdeklődését, miközben rendezettséget, felkészültséget sugall.

„Remekül hangzik, de hogyan lesznek nekem ilyen válaszaim?” – kiváló az észrevételed. Görgess tovább, mindjárt rátérünk erre is.

Így adj STAR választ a legaljasabb állásinterjú kérdésre is

Professzionális megjelenésű álláskeresők, kezükben papírokkal, interjúra várnak

A STAR módszerrel történő felkészülésnek 3 javasolt lépése van:

 • Potenciális interjú kérdések összeírása.

 • STAR válaszok kidolgozása mindegyikhez.

 • Válaszok begyakorlása.

Tegyük fel a példa kedvéért, hogy a felvételi megbeszélés egy pontján a következő kérdést szögezik neked:

„Volt már olyan, hogy értékesítőként kompetitív piacon kellett érvényesülnie? Hogyan oldotta meg a feladatot?” 

A STAR módszert alapul véve a következő struktúra mentén lenne érdemes felépíteni a válaszod:

„Igen, volt már ilyen. Pályakezdőként egy napelemes cég értékesítőjeként a vállalati ügyfélkörünk bővítésével bíztak meg. Első dolgom volt egy teljes hétvégét rászánni, hogy feldolgozzam a B2B értékesítés releváns szakirodalmát.

Következő feladatként nem csináltam mást, csak telefonáltam és kérdeztem. Több tucat cég operatív döntéshozójával beszéltem naponta. Felmértem az igényeket, megválaszoltam a kérdéseket, szakértőként pozícionáltan működtem közre. 

Így anélkül sikerült elnyernem a bizalmat, hogy erőltettem volna az értékesítést. A negyedév végén már látszottak az eredmények, év végéig pedig 27%-kal sikerült növelni a portfoliót.”

De a STAR válaszok kidolgozása időigényes, nem?

Természetesen. Cserébe a befektetett energia megtérülése sokszoros. Behozhatatlan versenyelőnyt biztosít azokhoz a jelöltekhez képest, akik megelégszenek a standard felkészülési metódussal.

De mondunk jobbat. Kizárólag azokra a kérdésekre kell őket kidolgoznod, amelyek mögöttes célja azt felderíteni, hogyan kezeltél egy bizonyos típusú helyzetet a múltban.

Viszonylag könnyű felismerni ezeket a kérdéseket, mert általában így kezdődnek:

 • Meséljen egy olyan időszakról, amikor…

 • Előfordult már, hogy…

 • Mondjon egy példát…

 • Írjon le egy helyzetet…

Még egy bónusz tipp: mentsd le az általad megpályázott állások hirdetéseit. Így később, amikor behívnak interjúra, ezek alapján könnyebben kidolgozhatod a STAR válaszaidat.

Ideje, hogy az állásinterjú kérdések feketeöves mesterévé válj

Egy nő sziluettje a naplemente előtt, a tengerparton a levegőbe rúg.

A haladó interjúzó legfőbb ismérve, hogy kontroll alatt tudja tartani az interjút. Az eszköz itt van előtted ennek az eléréséhez, már csak ki kell dolgoznod a saját karriered STAR formátumú válaszait

Szeretnél szakértői támogatást kérni ehhez?

Szívesen segítünk a felkészülésben. Itt tudsz időpontot foglalni egy stratégiai beszélgetésre.