Gondolkodtál már azon, hogy a most még biztosnak gondolt állásod is megszűnhet egyik pillanatról a másikra? Egyik ügyfelem a megrázó élmény és a kezdeti sokkhatás után végül milliós fizetéssel helyezkedett el, ráadásul a nyári uborkaszezon közepén.

Ha tovább olvasol, akkor azonnali kézzelfogható tippeket kapsz a soron következő álláskeresésedhez. Az ügyfelem történetét azokon a tanulságokon keresztül mutatom be, ami neked is segít majd, hogy mielőbb rátalálj a karriered ideális következő állomására.

Miért duplán nehéz, de nem lehetetlen kihívás nyáron az álláskeresés?

Az élet rövid idő alatt tud látványos fordulatot venni, még egy betonbiztosnak gondolt pozícióban, kifogástalan színvonalú teljesítményt nyújtva is. Pontosan ilyen tapasztalatokkal „gazdagodott” ügyfelem is a 2021-es év során.

A koronavírus járványt követő leépítés áldozata lett, holott 2 hónappal korábban még dicséretett kapott a munkájáért. Áprilisban viszont újabb státusz megbeszélés várt rá, sokkoló hírekkel:

„Bár a februári meetingen még minden rendben volt, áprilisban közölték, hogy a Covid-19 által generált szerződésállomány csökkenés miatt szeptembertől nem lesz már szükség a munkámra. Tehát 4 hónapot kaptam arra, hogy munkát keressek.”

A 4 hónapos időtáv elsőre tűnhet akár kényelmesen hosszúnak is. Viszont álláskeresésnél nem érdemes tétlenkedni, mert gyorsan telik az idő. Különösen a nyári uborkaszezonban, amikor az egyébként 2-3 hetes folyamatok hónapokig elhúzódhatnak. Nem volt mese, mielőbb cselekedni kellett:

„Rögtön a családom jutott eszembe. Mi lesz, ha nem sikerül hasonlóan jól fizető munkát találnom? Meddig lehet elég a megtakarításunk? Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv? Még nyaralni sem lehet felhőtlenül, amikor ilyen szintű nyomás van az emberen.”

család

Van, hogy a jól fizető állásokra nem a legalkalmasabbat választják

Hanem azt, aki ügyesen „marketingezi” magát. Esettanulmányunk alanya is tapasztalt már hasonlót korábban. Hogy elkerülje az ilyen jellegű pofonokat, inkább érdeklődve kezdte el tanulmányozni a kínálkozó lehetőségeket.

Pláne azt követően, hogy az üzenőfalán szembejöttek vele a CV Shark tartalmak:

„Tudtam, hogy a sikeres elhelyezkedéshez mindenképp szükség lesz az önéletrajzom frissítésére. Ráadásul az interjúkkal kapcsolatosan is rám fért a gyakorlás, a LinkedIn profilom pedig legfeljebb böngészésre volt alkalmas akkoriban.”

Ezt felismerve mondott egy „all in-t” az álláskeresésre. Vagyis befektetett az Álláspályázat Tréning, az Álláskeresés LinkedInen Tréning, valamint a Vérprofi Interjú Tréning anyagokba. Maximális tudatossággal látott neki a folyamatnak, amit saját bevallása szerint is kiváló döntésnek ítél meg utólag:

„Kapásból éreztem egyfajta megnyugvást, amint elkezdtünk dolgozni az Álláspályázat Tréningen. Egy valódi kincsesbányába kaptam belépést. Láttam magam előtt, hogy hogy ez tényleg működhet.

Hálás vagyok, mert tényleg minőségi anyagokat kaptam a pénzemért cserébe. Megtanulhattam, hogyan kell igazán eredményes CV-t írni. Ráadásul teljesen megváltozott, ahogyan az álláskeresésre gondolok.”

Nem is maradt el a befektetett munka gyümölcse: kedvező arányban kapott visszajelzéseket a megpályázott pozíciók kapcsán. Gyakorlatilag csak a LinkedIn felületét használta az álláskereséshez, amit egyébként szívből ajánl minden tudatos álláskeresőnek.

Mit tanulhatsz ebből? Mielőtt elkezded a konkrét álláskeresést, előtte célravezető hátra lépni egyet és reálisan felmérni a lehetőségeid. Valószínűleg ráfér a frissítés az önéletrajzodra. Ha pedig rég szerepeltél állásinterjún, ezen a téren sem árt tenni a „berozsdásodás” ellen.

Milyen árulkodó jelekre érdemes figyelni állásinterjú közben?

Állásinterjú közben nemcsak a megnyerő teljesítményedre célszerű összpontosítanod. Azt is fel kell mérni, hogy szimpatikus-a amit tapasztalsz, el tudod-e magad képzelni az adott cégnél minden egyes munkanap.

Miközben tehát jelen vagy és ügyesen válaszolsz a neked szegezett kérdésekre, próbáld meg felmérni, hogy dolgoznál-e szívesen az adott munkáltatónál. Légy résen és szúrd ki a negatív jeleket. Esettanulmányunkból pont ide kívánkozik egy tanulságos történet:

„Már a harmadik körös interjúra készültem egy ismert norvég vállalattal. Neves márka, nagy név, lelkesen vártam a beszélgetést. Hárman lettek volna kíváncsiak rám, köztük a szakmai vezető és a HR vezető is.

Az interjún viszont csak egyetlen szakmai vezető jelent meg. Ráadásul láthatóan nem is értette a helyzetet, kínos helyzet volt. Számomra ez negatív benyomást keltett. Az járt a fejemben, vajon mi várna rám a szervezeten belül?”

Ha érdekel bővebben a kérdés, akkor hallgasd meg a témában készült podcastomat:

Ehhez hasonló jelek mindig akadnak egy-egy állásinterjú során. Ilyenkor kulcsfontosságú észrevenni és reálisan felmérni a lehetséges mögöttes okokat. Pozitív dolgok is lehetnek a háttérben, ahogy azt a másik „versenyben maradt” munkáltatónál sikerült megtapasztalni:

„A többkörös interjú folyamat bővelkedett pozitív érzésekben. Ezt csak fokozta az a rugalmas hozzáállás, amit a bértárgyalásnál tanúsítottak felém. Először ugyanis kevesebbre gondoltak annál, mint amit én kértem fizetésként.

De aztán házon belül átbeszélték a dolgot. Tényleg akartak engem, úgyhogy tudtak közeledni az álláspontjaink. Végül 1,2 millió forintos havi jövedelmet sikerült kialkudnom, ami még magasabb is a korábbi béremhez viszonyítva.”

Az odafigyelés, a jelenlét kulcskérdés az interjú során. Miközben felmérik az alkalmasságod, ugyanúgy mérlegeld, ők megfelelnek-e az elvárásaidnak. A pontosság, rugalmasság, kedvesség, transzparens kommunikáció pozitív jelnek számít a munkáltatók részéről.

állásinterjú

Akár egy kisebb vállalkozás is kínálhat prémium szintű juttatásokat

Céges autóhasználat, kiemelt Cafeteria csomag, mutatós bónuszokkal? Ki ne szeretne prémium juttatásokat a fizetésen túl? Sokan vélik viszont úgy, hogy ezek az extrák csakis egy multinál érhetők el.

Esettanulmányunk szolgáltatja erre a cáfolatot. Ugyanis pont egy látszólag kicsi, de kecsegtető kilátásokkal bíró cégnél alakultak kedvező előjelek a jövőre nézve:

 „Egy viszonylag kisebb vállalkozás ajánlatát fogadtam el végül. Nemrégiben vásárolta fel őket egy osztrák vállalat, ennek köszönhetően ígéretes jövő előtt áll a cég. Óriási előny, hogy a nagyobb bővülés elején tudok csatlakozni.

A célom az, hogy TOP menedzserré váljak. Látom az elképesztő potenciált, rendkívül motivált vagyok.”

Megéri nyitottnak lenni tehát álláskeresésnél, nem feltétlenül szűkítve a szóba jöhető munkáltatók körét ismeretlenül is, hiszen nem tudhatod előre, mikor talál meg „álruhában” életed lehetősége.

További esszenciális karriertippek állásinterjú közben és után

Két kulcsfontosságú téma került még elő, miközben ügyfelemmel az utólagos értékelő beszélgetést folytattuk. Az egyik arra vonatkozik, hogy állásinterjún szerepelve milyen stratégia bizonyulhat nyerőnek:

Semmiképp nem szabad ledominálni az interjúztató személyt. Mindenhol az vált be, ha kérdeztem az interjúztatót. Amikor hagytam, hadd meséljen magáról, a személyes terveiről. Néhány dicsérő szóval és visszaigazolással megtámogatva.”

Ha érdekel bővebben a kérdés, akkor hallgasd meg a témában készült podcastomat:

Az állásinterjú másik megnevezése nem véletlenül felvételi beszélgetés. Gondolj rá te is úgy. Tekints az interjúra lehetőségként egy izgalmas párbeszédre, ahol nincs alá- vagy fölérendelt fél. Kölcsönösen kérdeztek és érdeklődtök a másik iránt.

Mivel a legtöbb pályázó nem így gondolkodik, ezért a munkáltatóknak üdítő kivételt jelent majd veled beszélgetni. Ezáltal nagyban megnövelheted a sikeres elhelyezkedésed esélyeit.

„Az egyetlen negatívum, hogy véget ért az önismereti utazás. Amit szívesen csináltam, hiszen megváltoztatta a gondolkodásom, segített a kihívásokban is észrevenni pozitívumokat. Persze az igazi erőpróba most jön csak, hiszen a próbaidő alatt és után kell bizonyítanom a rátermettségem.”

Kulcsfontosságú, hogy aláírt munkaszerződéssel a zsebedben se üljön le a tudatosságod. Sőt, az első munkanapodtól kezdve még jobban rá kell kapcsolnod. Célirányosan menedzselve az előmeneteled, az álláskeresésben szerzett tudatosságot beépítve a karrier stratégiádba.

Ha érdekel bővebben a kérdés, akkor hallgasd meg a témában készült podcastomat:

Ennek köszönhetően gyorsabban, dinamikusabban haladhatsz előre a karrier létrán abba a kívánt irányba, amit megálmodtál magadnak.

Konklúzió

Munkavállalóként felkészültnek kell lenni olyan helyzetekre is, amikor derült égből villámcsapásként veszíted el a biztosnak gondolt pozíciót. A kezdeti sokk után érdemes frissíteni az önéletrajzodon és a kísérőleveleden, leporolva pluszban az állásinterjú kérdésekre adandó válaszaid.

Még akkor is, ha elsőre borzasztóan nehéznek tűnik az indulás. Egy feljavított pályázati anyaggal viszonylag könnyen kitűnhetsz a tömegből, bejutva olyan helyekre is, amelyekre most még csak vágyálomként mersz gondolni.

Beszélgessünk a céljaidról egy INGYENES stratégiai megbeszélés keretei között. Kattints ide a jelentkezéshez.