CV Shark Podcast 01: Erről ne maradj le 2017-ben

Mi az a podcast? A podcast jelentése

Mielőtt beszélnék a CV Shark Podcastról vagy bármi másról, kezdjük a legfontosabb kérdéssel, vagyis, hogy mi a podcast jelentése:

A legpontosabb és legrészletesebb podcast definíció, amit eddig valaha olvastál

A podcast egy olyan hanganyag (vagy videóanyag), amit készítője interneten tesz közzé. Olyan rádióadás szerű tartalom, ami feltöltést követően online érhető el.

A közzétett epizódok nem csak meghallgathatóak, hanem általában letölthetőek is. Ráadásul a podcasting technológiának köszönhetően a podcastra fel is lehet iratkozni. A csatornára történő feliratkozás (más néven előfizetés) teszi lehetővé, hogy az epizódok automatikusan megjelenjenek és/vagy letöltődjenek az előfizető eszközére (pl: mobiltelefonra, táblagépre, laptopra, stb).

podcast jelentése

A podcastokat az teszi egyedivé, hogy a tartalom feltöltését követően az RSS (Real Simple Syndication) technológiának köszönhetően a különböző podcast könyvtárakban (pl: iTunes, Soundcloud, stb) is megjelennek az új epizódok (így a már előfizetett hallgatók eszközein is). A podcast szerzője a hanganyagot nem közvetlenül a podcast könyvtárakba (pl: iTunes, Soundcloud, stb) tölti fel, hanem jellemzően egy külső tárhelyszolgáltatónak az oldalára (pl: Blubrry, Libsyn, stb) vagy a saját honlapjára.

Egyszeri beállítást követően, az RSS technológiának köszönhetően, az újonnan feltöltött epizódok automatikusan is megjelennek a podcast könyvtárakban (pl: iTunes, Soundcloud), és az előfizetők eszközein is. A podcast könyvtárak/alkalmazások (pl: iTunes, Soundcloud, stb) az eredeti helyre feltöltött anyagot játsszák le az RSS technológiát használva.

podcast jelentése itunes példa

Podcastnak kizárólag az a hanganyag minősül, amit az RSS technológiát használ. Még akkor sem minősül podcastnak egy weboldalra feltöltött audió anyag, ha egyébként stílusát, témáját vagy műfaját tekintve podcast szerű.

Remélhetőleg a podcast jelentése így már tisztázott.

(A technikai megvalósítás hogyanja bőven meghaladja ennek a cikknek a spektrumát, így ez most nem kerül tárgyalásra.)

Miért egyedi a podcast? A podcast előnyei a hagyományos rádióadásokkal szemben

  • Ha egyszer feliratkozunk egy csatornára, akkor onnantól kezdve, beállítás függvényében lehetőségünk van arra, hogy a hanganyagok a megjelenést követően automatikusan letöltődjenek az eszközünkre. Ez lehetővé teszi, hogy egyszeri beállítást követően, újra és újra kényelmesen jussunk hozzá friss tartalmakhoz. Ehhez mindössze egy podcastok kezelésére alkalmas szoftrvert/applikációt kell letöltenünk (pl: iOS Podcastok iPhone/iPad App).
  • A legtöbb androidos vagy iOS eszköz rendelkezik olyan alkalmazással, amin keresztül podcast csatornákra iratkozhatunk fel. Az alkalmazások lehetővé teszik, hogy letöltsük a hordozható eszközünkre a hanganyagot, és így azt, utazás ideje alatt, sportolás közben, vagy egyéb tevékenység végzése mellett hallgassuk.
  • Online és offline egyaránt fogyasztható tartalom. A hanganyagok letölthetőek, így később internetkapcsolat nélkül is meghallgathatóak az epizódok.
  • Nem vagyunk műsoridőhöz kötve. A hagyományos rádióadásokkal ellentétben az epizódok, akár hetekkel később is elérhetőek. Bármikor, saját időbeosztásunk szerint fogyaszthatunk tartalmat. Lehetőségünk van beletekerni az anyagba, részletekben lejátszani, illetve bárhányszor újrahallgatni. Továbbá garantált, hogy nem maradunk le egy részről sem. A műsort akkor hallgathatjuk, amikor számunkra a legmegfelelőbb.

Mi kell ahhoz hogy podcastot tudjunk hallgatni?

  • Egy olyan eszköz (pl: mobiltelefon, táblagép, laptop, stb), amire tudunk podcastok kezelésére alkalmas szoftvert/applikációt letölteni és telepíteni. (Megjegyzés: sok esetben már az alkalmazásra sincsen szükség, mert az epizódok online lejátszhatóak, azonban fontos megemlíteni, hogy amennyiben letöltjük az epizódot, azt utána már különálló mp3/wav fájlként tudjuk csak kezelni. Így ha egy központi helyen szeretnék a csatornáinkat és epizódjainkat kezelni, akkor érdemes alkalmazást használnunk. Ez könnyebbé és kényelmesebbé teszi a műfaj élvezetét.)
  • Internetkapcsolat (legalább a letöltés idejére)
  • iTunes, SoundCloud vagy egyéb podcast könyvtár/alkalmazás, amin keresztül elérjük a podcast csatornákat. (Megjegyzés: A podcastok nyelve többnyire angol, de sok magyar podcast is elérhető ma már. Ilyen a CV Shark Podcast is.)

Most már tudjuk mi a podcast jelentése, és hogy hogyan működik. De miért érdemes podcastot hallgatni?

Mert rendkívül igényes tematikus műsorokat hallgathatunk, és ingyen juthatunk új információhoz.

Ráadásul ma már ezt gyakran magyar nyelven is megtehetjük. Egyre több minőségi magyar podcast van, így már anyanyelvünkön is hozzájuthatunk értékes tudáshoz.

A podcast a modern rádiózás úttörője. Bárkinek lehet saját műsora. Ehhez mindössze egy audió rögzítésre alkalmas eszközre, egy tárhelyszolgáltatóra és technikai tudásra van szükség. És persze jó adag alkotói vágy és kreativitás sem árt. Bárki megoszthatja a tudását, inspirációját és gondolatait.

A CV Shark Podcast gondolata is így fogalmazódott meg bennem. Szerettem volna, egy olyan álláskereséssel, karrierrel foglalkozó podcastot, ami használható tudást oszt meg, elhelyezkedésről és az álláspiac működéséről. Az a célom, hogy minél több embernek tudjak segíteni. És persze szeretném, hogy majd egyszer a képzeletbeli magyar podcast toplista élén tartsák számon a CV Shark Podcastot.

Miről fog szólni a CV Shark Podcast?

Általában heti/kétheti, vagy havi rendszerességgel fognak megjelenni epizódok önéletrajzírás, álláskeresés és karrier témában. Azoknak érdemes feliratkozniuk, akik szeretnék csúcsra járatni az álláskeresést, és szeretnének rekord idő alatt elhelyezkedni.

Rengeteg időt töltünk passzívan zenehallgatással, amikor podcastot is hallgathatnánk. Ennek a passzív időtöltésnek egy részét szeretném kiváltani a CV Shark Podcasttal.

Ígérem, hogy ténylegesen használható tudást adok álláskeresésről. Törekedni fogok a közérthető, hétköznapi stílusra. A podcastok vágatlanok, közvetlenek, nem akadémiai előadások.

Idővel vendégek meghívását is tervezem, hogy új álláspontok is megjelenjenek, és jobban körül tudjuk járni a különböző témákat és kérdéseket.

Az a cél, hogy könnyebbé tegyem az álláskeresést és segítsek elhelyezkedni.

Ha van témajavaslatod, illetve konkrét kérdésed, akkor küldd el nekem és talán a következő anyag a te problémáddal foglalkozik majd.

Előre is köszönöm bizalmadat!

Kiváncsi vagy, hogy milyen önéletrajz sablonnal dolgozom? Töltsd le ide kattintva
2021-08-26T09:47:29+02:00

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel! Köszönöm!

Leave A Comment

Go to Top